Events, samtal och workshops

Vissa perioder har vi mycket på gång, särskilt på sommarhalvåret. Alla utställningar och publika presentationer är öppna för allmänheten. Workshops och seminarium kräver i vissa fall registrering. Hör gärna av dig med frågor till info@rejmyreartlab.org

invitation
 • Sommarutställning i Konsthallen Engelska Magasinet

 • 2024-06-29 | Engelska Magasinet

 • Rejmyre Art Lab - Center för Studier i Periferin presenterar:

  TID OMSORG KAOS

  En utställning med nio av årets avgångsstudenter från Masterprogrammet “CRAFT!” på Konstfack.

  Vernissage: lördag 29 juni kl 14.00

  Invigningstalare: Karin Jerneld

  Musikframträdande av Agnes Persson

  Utställningsperiod: 29 juni - 8 september 2024

  Öppettider: tisdag - söndag 11-16 (tom 18 aug därefter endast lör & sön)

  Medverkande: Andreas Almebäck, Henrietta Elfström Berg, Jessica Westerberg, Johanna Bylén, Lovisa Hed, Malin Uhlén, Nanny Rådenman, Pia Alsell, Ting Wang

  Curator: Tida Dalunde

  Urvalsgrupp: Tilda Dalunde (Fd. student på MA CRAFT!), Linda Maasing (Rejmyre Hantverksby), Viktor Söderberg (VD Reijmyre Glasbruk).

  Om utställningen

  Rejmyre Art Lab presenterar nio av årets avgångsstudenter från Konstfacks Masterprogram CRAFT!. Gemensamma spår i konstnärernas verk är tid, omsorg och kaos. Tidens gång och tid att fokusera, omsorg om materialen och dess uttrycksmöjligheter och det ständigt närvarande kaos som hör till livet och alltid tar sig in i det vi försöker kontrollera och sortera. Alla verk i utställningen är resultatet av två års undersökning och fördjupning i konstnärernas valda teman, material och tekniker och låter oss möta de olika perspektiv på livet som uppstår vid sådana omsorgsfulla möten mellan människa och material.

  Om utbildningen CRAFT! På Konstfack

  Masterprogrammet CRAFT! är ett program där vi ser konsthantverket som en relevant grund för att ifrågasätta och utmana samtiden. Vi använder olika metoder och verktyg för kritiskt undersökande om och genom görande och materialisering. Programmet präglas av ett socialt engagemang förankrat i ett konsthantverk som positionerar sig mellan och bortom traditionella gränser.

  Om Agnes Persson

  Gitarristen och kompositören Agnes Persson, med rötter i Östergötland, är en av flera unga musiker som förnyat den svenska jazzscenen under de senaste åren. Hennes debutalbum In Collaboration With Flowers (Havtorn Records, 2021) stack ut lite extra bland de svenska musikutgivningarna det året, mycket tack vare dess originalkompositioner och arrangemang gjorda av Agnes själv. Agnes tilldelades 2020 det prestigefyllda Albin Hagströms stipendium för gitarrister, samt STIMs stipendium för musikskapare. Samma år var hon en del av Bohuslän Big Bands årliga projekt “Up & Coming Jazz Talents”, vilket resulterade i två konserter med nämnda professionella storband. I januari 2022 nominerades hon till bästa nya artist på SOM:s “Manifestgalan”, precis efter att ha utsetts till “Årets jazzgitarralbum” av Lira Music Magazine.


Ilze Mazpane
 • VISNING AV UTSTÄLLNINGEN

 • 2024-03-29 | Engelska Magasinet

 • Guidad visning av utställningen med curator Anna Märta Danielsson

  Långfredagen 29 mars kl 14.00

  Välkomna!

  TILLFLYKT I REJMYRE & REFUGING TOOLKIT

  Utställning i Engelska Magasinet, Rejmyre

  Utställningsperiod: 16 mars - 6 juni

  Öppet lördagar kl 11.00-16.00

  Extra öppet: 29/3-31/3, 9/5-12/5, 18/5-19/5 kl 11.00-16.00

  Deltagande konstnärer:

  Beatrice Alvestad Lopez, Samin Asri, Sam Grabowska, Anx Kupiainen, Ilze Mazpane, Katarzyna Pagowska, Daniel Peltz

  Curator: Anna Märta Danielsson


Workshop med Konstlabbet
 • MAT-KONST-WORKSHOP med Konstlabbet

 • 2024-03-29 | Konstlabbet

 • MAT-KONST-WORKSHOP

  Långfredagen 29 mars kl 10.00-16.00

  Konstlabbet erbjuder kostnadsfri familjeworkshop! I samband matmarknaden i Rejmyre Hantverksby 29/4 är hela familjen välkommen att leka med maten på Konstlabbet.

  Vi skapar matkonst för ögat av potatis. Drop-in! Ingen förbokning krävs och alla oavsett ålder är välkommen att delta. I samband med workshopen är också Rejmyre Art Labs nuvarnade utställning i Engelska Magasinet öppen med guidad visning kl 14.00.

  Konstlabbet är en del av Rejmyre Art Lab som riktar sig till barn och unga i Rejmyre med omnejd. Genom konst och skapande utforskar vi frågeställningar som berör platsen och använder konst som en undersökande metod. På Konstlabbet arbetar vi tillsammans med att utforska ett tema, med hjälp av olika konstnärliga material och tekniker samt vår fantasi. Programmet bygger på tvärvetenskaplig grund där barnen får möta experter från olika områden, både konstnärer och forskare.


work by Ilze Mazpane
 • Workshop med Konstlabbet

 • 2024-03-16 | Konstlabbet

 • ATT GE COH TA TILLFLYKT I JORDEN

  Workshop med Konstlabbet

  lördag 16 mars kl 12-15.

  Välkommen till en öppen kreativ workshop för både barn och vuxna med Konstlabbet! Gör ditt eget odlingskärl och blompinnar för att ge stöd och skydd till frön att gro och växa. Ta med dina egna frön eller få på plats. Drop-in! Ingen föranmälan krävs. Deltagandet är gratis. Människor i alla åldrar är välkomna! Barn under 7 år behöver medföljas av vuxen.

  Workshopen sker i samband med öppningen av Rejmyre Art Labs nya utställning “Tillflykt i Rejmyre & Refuging Toolkit” i Konsthallen Engelska Magasinet, som har vernissage kl 13-14 lördag 16 mars. Konstlabbet ligger precis bredvid, till vänster om konsthallen.


Sam Grabowska
 • TILLFLYKT I REJMYRE & REFUGING TOOLKIT

 • 2024-03-16 | Engelska Magasinet

 • TILLFLYKT I REJMYRE & REFUGING TOOLKIT

  Engelska Magasinet, Rejmyre

  Utställningsperiod: 16 mars - 6 juni

  Öppet lördagar kl 11.00-16.00

  Extra öppet: 29/3-31/3, 9/5-12/5, 18/5-19/5 kl 11.00-16.00

  Vernissage 16 mars 13.00-14.00

  Konstnärer: Beatrice Alvestad Lopez, Samin Asri, Sam Grabowska, Anx Kupiainen, Ilze Mazpane, Katarzyna Pagowska, Daniel Peltz

  Curerad av Anna Märta Danielsson

  Tematiken kring tillflykt som en handling har utforskats vid Rejmyre Art Labs Center för Studier i Periferin under de senaste fem åren. Först som en rituell arkitektonisk process i verket Refuging in Rejmyre initierat av centrets konstnärliga ledare Daniel Peltz och senar 2023, genom ett residensprogram där sex konstnärer bjöds in för att utforska idén om att ge och ta tillflykt. Resultatet blev en slags verktygslåda av förslag på sätt att ge och ta tillflykt - ett Refuging Toolkit. Utställningen i Engelska Magasinet i Rejmyre som visas 16 mars - 6 juni inkluderar verk från båda dessa processer i en och samma utställning och består av skulptur, video och dokumentation av platsspecifika performance. I Peltz formulering av projektet uppmanas vi att ompröva begreppet tillflykt, så att det inte längre är ett substantiv - som i en tillflyktsort, en flykting - utan ett verb och en uppsättning ömsesidiga handlingar. Istället för att fokusera på flyktingkrisen eller politiska situationer, utforskar konstnärerna personliga förhållningssätt och praktiker som på olika sätt utforskar omtanke, tillhörighet och acceptans.

  Residenset genomfördes med stöd från Nordisk Kulturkontakt och IASPIS/Konstnärsnämnden. Rejmyre Art Labs programverksamhet i övrigt möjliggörs genom stöd från Statens Kulturråd, Region Östergötland och Finspångs kommun.


Anna Berglind, Mörkrets resonans
 • MÖRKRETS RESONANS

 • 2024-02-17 | Tillflyktspaviljongen

 • Välkommen till bildvisning, mörker-workshop och pizzakväll med Rejmyre Art Lab!

  Lördag 17 februari kl 16.00-18.30 Rejmyre Art Lab Tillflyktspaviljongen & Engelska Magasinet Glasbruksvägen 42, Rejmyre

  Ni träffar Anna Berglind som är konstnär och lärare inom media och kommunikation på Linköpings universitet. Ljus och mörker är centralt i hennes konstnärskap och under sin vistelse i Tillflyktspaviljongen hos Rejmyre Art Lab har hon arbetat med projektet ”Mörkrets resonans” och samverkat med Thilda Mörlid som är filmare och fotograf, Jan Boelhouwers som är geolog Majkel Kokocinski som är grafisk formgivare och Engjell Kasa som är kompositör och producent.

  De har alla gemensamt att de brinner för att dela berättelser och kommer att vara i Rejmyre denna kväll för att mötas och dela erfarenheter. Att tillsammans titta på bilder och diskutera vad det innebär att arbeta med ljus, mörker, landskap och inte minst seendet som verktyg.

  Två lokala fotoentusiaster; Mikael Waltersson och Jussi Sihvo, kommer också att delta i den inledande bildvisningen och diskussionen, där de visar tio bilder var på temat “ljus och mörker”. Därefter kommer Anna Berglind & Co att hålla i en workshop som utforskar mörkrets resonans. Sammankomsten avslutas med samtal och pizza.

  Varmt välkommen! O.S.A. till: info@rejmyreartlab.org

  Anna Berglind är konstnär och universitetslektor på Linköpings Universitet med lång erfarenhet av gestaltning i offentlig miljö, utställningar och performativa verk såväl i Sverige som internationellt. Hon arbetar med både fysiska och digitala material, med ljusmodellering, skulptur, video, foto och interaktiva verk, ofta i nära samverkan med musiker och tonsättare, ljus- ljudtekniker samt interaktionsforskare.

  ”Mitt konstnärskap rör sig i spänningsfältet mellan ljus – mörker, minne och glömska. Ett arbete som står i bjärt kontrast till en accelererande samtid och överbelysningens tidevarv med verk som snarare viskar ljus, hämtar andan och får sin lyskraft i ett alltmer sällsynt dunkel.” – Anna Bergling

  Anna Berglind genomför en vistelse i projektateljén i Tillflyktspaviljongen under januari och februari månad 2024, som kulminerar i denna workshop.

  https://annaberglind.cargo.site/


Artist talk in the Refuging Pavillion
 • Artist talk

 • 2023-12-17 | Refuging Pavillion

 • Lördag 16 dec kl 15.00-16.00 Tillflyktspaviljongen i Rejmyre

  Olav Lunde samtalar tillsammans med konstnärskollegor om den konstnärliga processen. Vi bjuds på glögg med tilltugg och tittar på Olavs och andras arbeten.

  Alla som vill är välkomna att lyssna eller delta i samtalet lördag 16 dec kl 15-16. Övriga medverkande är bland annat Sissi Westerberg, Daniel Peltz och Anna Märta Danielsson. Är du konstnär och vill medverka genom att visa bilder på några av dina arbeten kan du maila till: info@rejmyreartlab.org eller ta med 2-5 bilder på en minnessticka.

  Vi diskuterar frågor som: Vad drivs du av? Hur ser din process ut? Vad inspirerar dig? Varmt välkommen!

  Olav Lunde har innehaft projektateljén i Tillflyktspaviljongen sedan 16 november och avslutar sin period nu på lördag.

  Olav Lunde är en lokal konstnär och författare som är bosatt i Sandudden, i närheten av Finspång. Olav arbetar främst med skulptur i metall för offentlig gestaltning.


Konstlabbet workshop
 • Konstlabbet

 • 2023-12-16 | workshop

 • Lördag 16 dec kl 10-15 Konstlabbet i Rejmyre

  Under Rejmyre Julmarknad håller Konstlabbet öppet och bjuder in barn och vuxna att skapa i papper och andra material.

  Drop in! Stanna så kort eller länge du vill. Ingen föranmälan krävs. Alla åldrar är välkomna! Barn under 10 år behöver medföljas av en vuxen.

  Samtidigt visas också resultatet från det arbete som barnen i Konstlabbets eftermiddagsverksamhet skapat under höstterminen som en utställning i Engelska Magasinet.


Kerstin Hedman
 • Kerstin Hedman 1941 – 2023

 • 2023-10-26 | Kerstin Hedman

 • 28 okt – 2 dec visas en utställning i Engelska Magasinet i Rejmyre, med utvalda verk av Kerstin Hedman, en av Östergötlands främsta textilkonstnärer.

  Utställningsperiod: 28 okt – 2 dec Öppettider: lördagar kl 11-16

  Kerstin Hedman (1941 – 2023) är uppväxt i Norrköping och har under senare år varit verksam i Kalbo, norra Östergötland.

  Efter att i många år arbetat som textilkonstnär och textillärare i Sörmland och Östergötland skapade Kerstin tillsammans med sin numera avlidne make, Nisse Sandström en kulturinstitution ute i Kalbo som dels visade deras konsthantverk i textil och måleri, dels bjöd in ett stort antal konstnärer att ställa ut i deras Galleri Skatan.

  Under senare år har Kerstin även verkat som en hyllad kostymör i Kalbokulturs uppsättningar där hon med stor känsla för detaljer såg till att kostymen blev en viktig del av föreställningen.

  Kerstins konst i främst gobelinteknik gestaltar allt från personliga minnen och drömmar till fängslande naturmotiv. Genom sina frihandsbroderier skapade hon bland annat karaktäristiska motiv av fåglar och människor i rörelse.

  I utställningen visas även skisser, bilder och pressklipp från Kerstins många aktiva yrkesår med olika projekt som ger en inblick i ett mångfacetterat konstnärsliv som varit en stor inspiration för många.

  Kerstin Hedman var en av initiativtagarna som startade upp och drev utställningsverksamheten i Engelska Magasinet i Rejmyre år 2007 till 2014, vilket gör denna konsthall till en ultimat plats att visa ett retrospektiv av hennes samlade verk.

  Utställningen är ett samarbete mellan Rejmyre Art Lab och Kerstin Hedmans familj, med syfte att hylla Kerstin Hedmans minne och insats som konstnär, samt att ge besökare möjlighet att ta del av ett fantastiskt konstnärskap.


Per Josefsson
 • Open Studio

 • 2023-10-14 | Tillflyktspaviljongen

 • Per Josefsson visar det han arbetat med under sin tid i projektateljén i Tillflyktspaviljongen.

  Per Josefsson är bosatt i Rippestorp, i närheten av Rejmyre och arbetar med skulptur i olika material och tekniker, samt med måleri och offentlig gestaltning. Han är utbildad på Konstfack och har ett stort antal utställningar och uppdrag bakom sig.

  Per Josefsson var varit en aktiv drivkraft inom kulturlivet i Östergötland, bland annat som rektor för Konstskolan i Norrköping. Han var också en av dem som startade upp och drev utställningsverksamheten i Konsthallen Engelska Magasinet i Rejmyre år 2007 till 2014 och en av grundarna till ateljéföreningen KIFIN i Norrköping.


artist Mari Juslin
 • Open studio

 • 2023-09-02 | Tillflyktspaviljongen / The Refuge

 • Välkomna att besöka oss under Östgötadagarna! Program Lördag 2:a September Kl 14.00

  Konstnärssamtal med Mari Juslin i projektateljén

  Presentation av Rejmyre Art Lab

  Introduktion till Tillflyktspaviljongen och projektet Att ge och ta tillflykt i Rejmyre

  Finissage för fotoutställningen med Eyes as Big as Plates

  2-3 september är utställningen och paviljongen är öppna kl 11-16

  Detta är sista chansen att se fotoutställningen med Eyes as Big as Plates. Mari Juslin visar sitt arbete i projektateljén, Rejmyre Art Labs konstnärliga ledare håller en introduktion till Rejmyre Art Lab, och Daniel Peltz presenterar den nya Tillflyktspaviljongen och projektet “Att ge och ta tillflykt i Rejmyre”.

  Om Tillflyktspaviljongen: Tillflyktspaviljongen, The Refuge, eller Tillflykten som vi kallar denna nya byggnad, är initierad av konstnären Daniel Peltz och ritad av den berömda danska arkitekten Kristoffer Tejlgaard, som bland annat ligger bakom ”Dome of Visions” som stod vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Byggnaden används som produktionsplats för lokala/regionala konstnärer och syftar till att prova ett nytt koncept för ateljéer, där utövare får möjlighet att ta plats i en transparent, innovativ arkitektur som ger möjlighet för nya möten mellan konstnärlig process och publik. Byggnaden är skapade genom en rituell byggprocess utformad av Daniel Peltz och koreografen Anna Asplind, där lokalsamhället, besökare och konstnärer gemensamt sammanfogat byggnadens yttre skal, samtidigt som de utbytt minnen som relaterar till känslan av trygghet, frihet eller att vara älskad. Denna byggnad, skapad av minnen, hoppas vi ska bli en fristad för konsten, där framtidsvisioner skall kunna få rum att utvecklas. Projektet är finansierat av Kulturbryggan, Statens Kulturråd och generösa donationer av Arla Plast m.fl.

  Om Mari Juslin: Mari Juslin är en lokalt verksam konstnär som bor i Lämmetorp mellan Finspång och Rejmyre. Hennes arbeten spänner mellan med skulptur i olika material, textila bilder och måleri. En tapetserarutbildning, konstvetenskap samt olika kurser i textil formgivning har inspirerat till vidare experimenterande i tredimensionell form. Under vistelsen i Rejmyre Art Labs nya projektateljé har Mari att arbetat med textila bilder och utvecklat nya projekt.

  Om Eyes as Big as Plates: Eyes as Big as Plates startades 2011 av konstnärerna Riitta Ikonen (Fi) och Karoline Hjorth (No). Projektets har sin utgångspunkt i att undersöka hur människan på olika sätt kan personifiera naturen och hur folklore kan förklara olika naturfenomen. Projektet har sedan fortsatt sitt sökande under åren genom att utforska den moderna människans tillhörighet i naturen och vår strävan efter att förstå vårt förhållande till vår omgivning. Fotografier tagna i Rejmyre och andre delar av världen visas i en utställning i Engelska Magasinet.


artist Sahar Burhan
 • Konstlabbet

 • 2023-07-26 | Rejmyre

 • Invigning av det nya solskyddet till paviljongen i Rejmyre som skapats av barn i Rejmyre tillsammans med konstnären Sahar Burhan under Konstlabbets sommarkollo 2022. Paviljongen är öppen för visning kl 13-14 under “Rejmyre Marknad” i samband med att konstnären närvarar och berättar om projektet.

  Sahar Burhan är född 1967 i Damaskus, och bor sedan 2007 i Norrköping. Sahar Burhan har kandidatexamen i fri konst, på fakulteten för konst, Damaskus Universitet, 1985–1989 och en Masterexamen i konstnärlig gestaltning på Linköpings Universitet 2013–2015. Sahar Burhan driver Galleri Kameleont i Norrköping, en plats för konst från hela världen. Hon skapar konstpedagogiska projekt, föreläsningar och workshops om konst och integration, dessutom skriver hon krönikor som visar betydelsen av att ha en annan kulturell bakgrund. Sahar verkar också som politisk satirtecknare och är medlem i svenska satirarkivet. Hon har gjort flera utställningar i och utanför Sverige bl. a på RIAN Designmuseum i Falkenberg 2020, Humanity House i Haag, 2019 och på Konstmuseet i Norrköping, 2018. Sahar Burhar fick Kultur- och utvecklingsstipendiet, 2019, och medverkade i Region Östergötland som adjungerad ledamot i arbetet med att granska arbetsstipendieansökningarna för Konstnärsnämnden, 2019 och var insamlare för Svenska Tecknare Kolla! 2020.


tillflyktspaviljongen
 • Visning av Tillflyktspaviljongen

 • 2023-07-01 | Rejmyre

 • Visning av Tillflyktspaviljongen lördagen den 1 juli kl 11 i Rejmyre.

  Välkommen på visning av Tillflyktspaviljongen av Sissi Westerberg, en av grundarna och konstnärlig ledarna på Rejmyre Art Lab, nu på lördag kl 11. Hör mer om de initiala tankarna bakom paviljongen, arkitekturen och hur den nu i framtiden kan användas.

  Gratis, ingen föranmälan krävs.


SOMMARKOLLO
 • SOMMARENS KONSTKOLLO I REJMYRE

 • 2023-06-19 | REJMYRE

 • Välkommen till årets konstkollo med Konstlabbet!

  Årets Konstkollo kommer vi genomföra tillsammans med gruppen MYCKET som arbetar med teater, konst, hantverk, formgivning, byggnader och platser. Vi fascineras av samspelet mellan dom liv vi lever och de miljöer som omger oss. Av hur saker, kläder och byggnader kan stötta, hindra eller förändra våra liv.

  Temat för konstkollot är ’formskiftare’. Det är en slags varelse som kan byta form, t.ex. i storlek som mellan jätte och pyssling, eller i sort som mellan troll och människa. Vi letar i skogen efter skräp, skatter och spår av andra väsen. Vi skapar kostymer, masker och verktyg för att själva skifta form och bli ett trollpack av fantastiska varelser. Vårt uppdrag är att rädda skogen och alla som lever där från skövling. Mot slutet av kollot gör vi en skogsdragshow i formskiftarnas värld.

  Tider: Vecka 25 måndag19/6 - torsdag 22/6 klockan 10.00- 15.00 Vecka 26 måndag 26/6 - torsdag 29/6 klockan 10.00-15.00

  Deltagaren deltar under en av veckorna.

  Begränsat antal deltagare. Anmälan görs via länk: https://form.jotform.com/221231610523338

  Övrig info: Vi ordnar med frukt och mackor under kollot men deltagarna behöver ta med egen lunch. Vi har tillgång till kylskåp och micro.

  OM MYCKET Konst- design & arkitekturgruppen MYCKET skapades 2012 av formgivarna, arkitekterna och konstnärerna Mariana Alves Silva, Dr. Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. MYCKET prövar att verka utifrån en uppsättning interagerande perspektiv; queer, feminism, klass, antirasism, det mer-än-mänskliga. Deras konstnärliga forskningspraktik, som ofta sker tillsammans med andra i stora nätverk, har genererat en bredd av resultat; storskaliga teaterproduktioner, permanenta offentliga utrymmen, kostymer, konstverk, utställningar, animationer, föreställningar, text-och teoriproduktion, utbildning och föreläsningar.

  OM KONSTLABBET Konstlabbet är en del av Rejmyre Art Lab som riktar sig till barn i Rejmyre och Brenäs med omnejd. Programmet bygger på tvärvetenskaplig grund där barnen får möta experter från olika områden, både konstnärer och forskare. Genom konst och skapande utforskar vi de frågeställningar som berör platsen. Syftet med verksamheten är att utveckla nya metoder för lärande genom konst. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.


eyes as big as plates
 • VERNISSAGE! Eyes as Big as Plates - Riitta Ikonen & Karoline Hjorth

 • 2023-06-17 | Engelska Magasinet, Rejmyre

 • Rejmyre Art Lab presenterar:

  Eyes as Big as Plates - Riitta Ikonen & Karoline Hjorth

  17 juni - 3 september (2023)

  Vernissage den 17 juni kl 11-16 på Konsthallen Engelska Magasinet i Rejmyre. Invigningstal kl 14 med utställningspresentation och tårta med konstnären Karoline Hjorth på plats tillsammans med curator Louise Johansson waite

  Välkomna till vernissagen av sommarens stora utställning Eyes as big as Plates - ett världsomspännande, pågående konstprojekt av norsk-finska konstnärsduon Riitta Ikonen och Karoline Hjorth!

  Eyes as Big as Plates startades 2011 av konstnärerna Riitta Ikonen (Fi) och Karoline Hjorth (No). Projektets har sin utgångspunkt i att undersöka hur människan på olika sätt kan personifiera naturen och hur folklore kan förklara olika naturfenomen. Projektet har sedan fortsatt sitt sökande under åren genom att utforska den moderna människans tillhörighet i naturen och vår strävan efter att förstå vårt förhållande till vår omgivning.

  Den norsk-finska konstnärsduon har sedan 2011 porträtterat personer i Norge, Finland, Frankrike, USA, Storbritannien, Island, Färöarna, Sverige, Sydkorea, Tjeckien, Japan, Senegal, Tyskland, Österrike, Yttre Hebriderna, Tasmanien och Grönland. Projektet fortsätter att korsa gränser och syftet har därigenom blivit att också skildra människor som på olika sätt arbetar med eller påverkas av klimatförändringar och genom dessa porträtt skapa nya perspektiv på vilka vi är och var vi hör hemma.

  I maj besökte de Rejmyre för att skapa nya verk tillsammans med boende på orten och som kommer att bli en en del av deras pågående porträttserie. Den omfattande utställningen i Engelska Magasinet kommer att visa porträttbilderna från Rejmyre för första gången för en publik tillsammans skulpturer, tidigare porträttbilder från serien samt processmaterial.

  Delvis genom skulptur, delvis installation och delvis fotografi, men framförallt genom att agera som en slags äventyrsklubb, samarbetar Ikonen och Hjorth från början till slutet av processen med sina olika kompletterande färdigheter. Fotografierna är producerade i samarbete med bland annat pensionerade bönder, fiskare, zoologer, rörmokare, operasångare, hemmafruar, konstnärer, akademiker och nittioåriga fallskärmshoppare. Varje bild i serien presenterar en ensam gestalt i ett landskap, klädd i material från omgivningar som varken anger tid eller plats. Här agerar naturen som både innehåll och sammanhang: karaktärer bor bokstavligen i landskapet med skulpturer de skapar i samarbete med konstnärerna.

  Samarbetsprojektet Eyes as Big as Plates av Riitta Ikonen och Karoline Hjorth har tidigare visats på bland annat The Barbican Centre (London), Salamanca Arts Center (Tasmania), Pioneer Works (NYC), Museum of Contemporary Arts Kiasma (Helsingfors), NADA Miami, Bogota International Photo Biennale (Colombia), galleri FACTORY i Seoul Korea, Nordiska huset (Färöarna), Grönlands Nationalmuseum och som en del av PyeongChang vinter-OS (2018). Duon höll även ett TEDMED-föredrag våren 2020. Den finska konstnären Riitta Ikonen tog sin master från Royal College of Art 2008. Den norska fotografen, konstnären och författaren Karoline Hjorth tog sin master från University of Westminster (London) 2009.

  Rejmyre Art Lab center för Studier i Periferin har som syfte att skapa en plattform för möten mellan konstnärer, samtidskonst och allmänheten, att testa och utveckla nya modeller för platsbaserad konstnärlig praktik, att utforska konstnärens roll i samhället, särskilt inom landsbygdskontexter och att stödja konstnärliga praktiker i skärningspunkten mellan samtidskonst, hantverk och sociala kontexter i samhället. Rejmyre Art Labs utställningsverksamhet genomförs med stöd av Kulturrådet, Region Östergötland och Finspångs kommun.


invigning tillflykten
 • INVIGNINGEN AV TILLFLYKTSPAVILJONGEN

 • 2023-05-06 | Rejmyre

 • Rejmyre Art Lab Center för Studier i Periferin hälsar dig välkommen till

  INVIGNINGEN AV TILLFLYKTSPAVILJONGEN

  Lördag 6 maj 11-16 2023 Glasbruksvägen 42, Rejmyre (Sverige)

  Utställning av Daniel Peltz - Öppen workshop med Konstlabbet - Öppna ateljéer - Plant Swap

  Program: 11.00 Meditation i Tillflyktspaviljongen 11:00-16:00 Öppen workshop med Konstlabbet 12:00-15:00 Plant Swap - Ta med en växt till Tillflyktspaviljongen och få ett elefantöra i gengäld! 13.00 Invigningstal 14.00 Presentation av konstprojektet av Daniel Peltz 15.00 Presentationer av residenskonstnärer

  Gratis buss ToR Norrköping - Rejmyre! 11:00 Avgång Från Norrköping Resecentrum 16:00 Avgång från Rejmyre Art Lab Förbokning krävs: https://rejmyreartlab.com/bussbiljett/

  Lördag 6 maj inviger Rejmyre Art Lab en ny futuristiska paviljong i Rejmyre. Tillflyktspaviljongen, The Refuge, eller Tillflykten som vi kallar denna nya byggnad, är initierad av konstnären Daniel Peltz och ritad av den berömda danska arkitekten Kristoffer Tejlgaard, som bland annat ligger bakom ”Dome of Visions” som stod vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

  Byggnaden kommer att användas som produktionsplats för lokala/regionala konstnärer och syftar till att prova ett nytt koncept för ateljéer, där utövare får möjlighet att ta plats i en transparent, innovativ arkitektur som ger möjlighet för nya möten mellan konstnärlig process och publik.

  Byggnaden är skapade genom en rituell byggprocess, utformad av Daniel Peltz och koreografen Anna Asplind, där lokalsamhället, besökare och konstnärer gemensamt sammanfogat byggnadens yttre skal, samtidigt som de utbytt minnen som relaterar till känslan av trygghet, frihet eller att vara älskad. Denna byggnad, skapad av minnen, hoppas vi ska bli en fristad för konsten, där framtidsvisioner skall kunna få rum att utvecklas.

  Läs mer om projektet och möjligheten att använda Tillflyktpaviljongen som ateljé och mötesplats här: https://rejmyreartlab.com/therefugingpavilion/

  Projektet är finansierat av Kulturbryggan, Statens Kulturråd och generösa donationer av Arla Plast m.fl. Stort tack till Finspångs kommun och Region Östergötland, som stöder Rejmyre Art Labs verksamhet i övrigt.


spinneri
 • Workshops i spinneri och cyanotopi!

 • 2023-03-11 | Engelska Magasinet, Rejmyre

 • Varmt välkomna att anmäla er till våra workshops som Rejmyre Art Lab arrangerar i samband med utställningen SPINDLE av Oona Libens som visas i Konsthallen Engelska Magasinet den 25 februari – 15 april, 2023.

  Dessa workshops riktar sig till personer som är 15 år och uppåt. Vår programverksamhet är gratis.

  11/3 Workshop i spinneri med Ann-Sofie Svansbo, i samarbete med Hemslöjden Östergötland

  15/4 Workshop i cyanotypi med konstnären Oona Libens, i samarbete med Konstlabbet

  Våra workshops är gratis, föranmälan krävs och görs via formuläret: https://rejmyreartlab.com/anmalnings-formular-spindel/

  De arrangeras i samarbete med vår pedagogiska verksamhet Konstlabbet och med Hemslöjden Östergötland. Rejmyre Art Labs utställningsverksamhet genomförs med stöd av Kulturrådet, Region Östergötland och Finspångs kommun.

  Om du har några frågor går det att skriva till louise.waite@rejmyreartlab.org


Spindle Oona Libens
 • SPINDLE - en utställning av Oona Libens

 • 2023-02-25 | Engelska Magasinet, Rejmyre

 • REJMYRE ART LAB presenterar:

  SPINDLE - en utställning av Oona Libens

  25 februari - 15 april (2023) med Vernissage den 25 februari kl 11-16 på Konsthallen Engelska Magasinet i Rejmyre.

  I vår kommer den svensk-belgiske konstnären och musikern Oona Libens till Rejmyre med sitt senaste projekt där hon undersöker vävningens historia och den digitala teknologins framtid och spinner ett nätverk av samband och perspektiv däremellan.

  VERNISSAGEPROGRAM 25/2:

  14:00 Invigningtal av programansvarig Louise Johansson Waite

  14:10 Nausea av Oona Libens Föreställningen Nausea är en expedition från havets yta ner till botten; en undervattensvärld av fantasmagorier och illusioner. Med hjälp av diverse objekt, gamla projektorer och hemmabyggda lampor illustreras olika marina livsformer. Föreställningen är på engelska och 18 min lång. Fri entré!

  En allvetande spindel berättar om människans teknologiutveckling i vårens utställning SPINDLE i Engelska Magasinet. Oona Libens verk kretsar kring den (rörliga) bildens historia. I sina intima föreställningar – en hybrid mellan abstrakt objektteater och pedagogisk dokumentär – skapar hon ett universum som består av sköra mekanismer och analoga tekniker.

  Utgångspunkten för SPINDLE (spinnslända) är kopplingen mellan två till synes motsatta domäner: digital teknik och vävning. Länken finns i hålkortet, en uppfinning som på 1800-talet utvecklade industriell vävning till att bli mer effektiv och komplex. Hålkortet var senare inspirationen till den första programmerbara datorn som delvis designades av matematikern Ada Lovelace som av många anses vara den första datorprogrammeraren. Vävning kan därigenom betraktas som den tidigaste binära tekniken. När en tråd går antingen över eller under varpen, bär den på nollor och ettor precis som det digitala språket.

  I SPINDLE samtalar den arketypiska vävaren - en spindel - med en artificiell intelligens. De talar om teknikens historia och framtid, om vikten av mystik kontra information, om de förlorade spåren av textilhistoria – och med det om kvinnors arbete. Libens bygger ett intrikat universum bestående av trådar och diverse verktyg ur textilvärlden som metafor för att illustrera den digitala värld vi lever i. I utställningsrummet syns en stor vävstolsliknande konstruktion — eller är det en primitiv dator? Libens använder såväl gamla som nya projektionsmetoder, skuggspel och ljuseffekter för att skapa ett efemärt, taktilt och ibland vacklande universum.

  SPINDLE är ett försök att genom den traditionellt kvinnligt kodade teknologin vävning visualisera det, ofta manliga kodade, digitala fältet. I utställningen utforskas och sker ett sökande efter ett nytt narrativ kring den digitala utvecklingen — en som är mer i symbios med naturen och som vi som användare har mer kontroll över. Vad kan vi idag lära oss av vävningens långsamhet och komplexitet?

  PROGRAM UNDER UTSTÄLLNINGEN:

  11/3 Workshop i spinneri med Ann-Sofie Svansbo, i samarbete med Hemslöjden Östergötland

  15/4 Workshop i cyanotypi med konstnären Oona Libens, i samarbete med Konstlabbet

  Våra workshops är gratis, föranmälan krävs och görs via formuläret: https://rejmyreartlab.com/anmalnings-formular-spindel/

  OM OONA LIBENS

  Konstnären och musikern Oona Libens (Belgien/Sverige, 1987) verk kretsar kring den (rörliga) bildens historia. Hon arbetar ofta med skuggteatern som utgångspunkt - den mest primitiva formen av rörlig bild - men hon opererar och manipulerar också andra historiska och modernare projektionstekniker för att exponera dess mekanismer. På så sätt skapar hon en dialog mellan gamla och moderna mediefenomen – från laterna magica som pedagogiskt verktyg till dagens pekskärmar och virtuell verklighet. Med sina verk vill Oona Libens utöka åskådarens upplevelse av bilden och skärmen, skapa en analog virtuell verklighet och en underhållningsmaskin som är långsam, som tvekar, vacklar och misslyckas. Libens tog examen 2012 vid Royal Academy of Fine Arts i Gent, Belgien.

  I SPINDLE har Libens samarbetat med musikerna Jürgen De Blonde och Vica Pacheco. Föreställningen Spindle som utställningen är formad ur har skapats med stöd från: Konstnärsnämnden, Helge Axelsson Johnsons Stiftelse, Region Skåne, Flemish Community Council.

  Rejmyre Art Labs utställningsverksamhet genomförs med stöd av Kulturrådet, Region Östergötland och Finspångs kommun.


 • Workshop med Kerstin Ribers och Sissi Westerberg på Östergötlands museum!

 • 2023-02-18 | Östergötlands museum, Linköping

 • Lördag 18 februari, kl. 13-15, Westmanhallen.

  Välkomna på en interaktiv workshop i utställningen Detox–Clean it up! Tillsammans med konstnärerna Sissi Westerberg och Kerstin Ribers får du möjlighet att bidra till konstverket Kadmium, kobolt, arsenik. Delta i en symbolisk glasproduktion, där bortkastade plastglas får ett nytt värde.

  Ordinarie entréavgift. Alla är välkomna! Men barn ska ha en vuxen närvarande.

  För mer information besök: https://ostergotlandsmuseum.se/kalender/workshop-i-utstaellningen-detox-182-1769/


open call refuging
 • Residency Open Call

 • 2023-01-16 | Rejmyre

 • Rejmyre Art Lab invites conceptual and contextual artists to participate in a funded eight week production based residency in Rejmyre, Sweden in the spring and summer of 2023. Rejmyre has since 2009 been the site for long-term place-based artistic research in the field of visual art, craft and cultural heritage, with a focus on site responsive-practice.

  The residency will be open to international, Nordic/Baltic and regional artists.

  THE APPLICATION IS NOW CLOSED.

  For more information have a look on the open call page Please email louise.waite@rejmyreartlab.org if you have questions and/or would like to be added to the reminder list for the Rejmyre Art Lab Center for Peripheral Studies Open Call 2023.

  The residency program is made possible through a collaboration with IASPIS, The Swedish Arts Grants Committees’ International Program for Visual and Applied Arts and funding from Nordic Culture Point, Kulturrådet, Region Östergötland and Finspångs kommun.


konstlabbet vinter
 • Konstlabbets vinterutställning

 • 2022-12-17 | Engelska magasinet, Rejmyre

 • Konstlabbets Forskarteam bjuder in till Utställning Lördagen den 17 december klockan 12-15 i Engelska magasinet i Rejmyre.   Under hösten har konstlabbets forskarteam bestående av barn boende i Rejmyre med omnejd, genom olika konstnärliga tekniker, material och uttryck undersökt hur man bygger trygghet. I utställningen visas verk från deras process.    Konstlabbets Forskarteams undersökningar går parallellt med Rejmyre Art Lab i forskningsprojektet ”to Refuge / att ge och ta tillflykt i Rejmyre”. En central del i projektet är själva handlingen att ge och ta ’tillflykt’, ett begrepp som i barnens forskning har översatts med ordet ’trygghet’.   Alla är varmt Välkomna!   OM KONSTLABBET   Konstlabbet är en del av Rejmyre Art Lab som riktar sig till barn i Rejmyre och Brenäs med omnejd. Programmet bygger på tvärvetenskaplig grund där barnen får möta experter från olika områden, både konstnärer och forskare. Genom konst och skapande utforskar vi de frågeställningar som berör platsen. Syftet med verksamheten är att utveckla nya metoder för lärande genom konst. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.   Om Rejmyre Art Lab   Sedan 2009 har Rejmyre Art LAB arbetat för att etablera Rejmyre som mötesplats för konst och hantverk med fokus på plats-specifikt konst. Organisationen är konstnärsdriven och har som syfte att skapa utbyte mellan lokalsamhället Rejmyre och svenska och internationella kulturutövare samt att utveckla nya metoder för hur konst och samhälle kan samverka.


Detox - Clean it up
 • "Detox - Clean it up!" Utställning på Östergötlands museum

 • 2022-12-10 | Östergötlands museum, Westmanhallen, Raoul Wallenbergs plats, 582 20 Linköping

 • Välkomna på vernissage för utställningen av det konstnärliga forskningsprojektet “Detox - Clean it up!” som visas på Östergötlands museum i vinter!

  Invigningsprogram av Detox–Clean it up! den 10/12:

  14-14.10 Invigningstal med museichef Olof och konstintendent Melanie, Westmanhallen

  14.15-14.35 Bookrealease av boken “Detox–Clean it up!” och presentation av Rejmyre Art Labs konstnärliga forskningsledare Daniel Peltz, Westmanhallen

  14.45-15.45 Paneldiskussion på engelska med konstnärerna Daniel Peltz och Frida Hållander. Samtalet modereras av Louise Johansson Waite, programansvarig på Rejmyre Art Lab, Wallenbergsalen

  15.50-16.00 Kortare föredrag av Per Nilsson, arkeolog, Wallenbergsalen

  Mellan 2018 och 2020 genomförde Rejmyre Art Lab Center for Peripheral Studies projektet “Detox - Clean it up!”. I detta projekt har en grupp konstnärer från Sverige och Norden utforskat olika perspektiv på hur man hanterar arvet från ett industriavfall och vem som har mandatet att sanera marken. I Rejmyre har avfallet från den lokala glasfabriken bokstavligen slängts ut genom bakdörren i över tvåhundra år. Den kapitalistiska logiken med ekonomisk men också social vinst från glasproduktionen hotade att vända sig till motsatsen: kostnaderna för föroreningshanteringen översteg vida vinsten. Därför ville inte ens nya investerare bära ansvaret för föroreningshanteringen. Istället togs kostnaderna och ansvaret över av den offentliga sektorn. På så sätt blev de vårt gemensamma arv.

  Medverkande konstnärer: Hasti Radpour (SE/IR), Mattias Hofvendahl (SE), Frida Hållander (SE), Harrie Liveart - Meri Linna & Saija Kassinen (FI), Cecilia Jonsson (SE/NO), Erna E Skúladóttir (IS) & Karin Blomgren (NO/SE), Stine Bidstrup (DK), Tilda Dalunde (SE), Nicolas Cheng (SE/HK), Ulla Ridderberg (SE), Saad Hajou (SE/SY), BOOM! (SE), Ammy Olofsson (SE), Sissi Westerberg & Kerstin Ribers (SE), Daniel Peltz (SE/US).

  Rejmyre Art Labs forskningsledare Daniel Peltz formulerade de konceptuella ramarna för projektet som gör anspråk på att konstnärens egen expertis och konstnärliga kunskap är likvärdigt de geologer och hydrologer som är inblandade i hur frågan om hur platsen ska saneras kan undersökas. Rejmyre Art Lab tog sig an uppgiften att utforska denna komplexa situation, tillsammans med inbjudna konstnärskollegor. Vilka ansvarsområden finns i glasbrukets historia? Hur kan avfallet ha ignorerats så länge? Och hur bör vi hantera vårt toxiska arv i dag?

  Genom en omsorgsfull förhandlingsprocess blev Rejmyre Art Lab under 2018 en officiell del av den kommunala arbetsgrupp i Finspång som arbetar med frågor om sanering. Detta gav dem direkt tillgång till information från berörda myndigheter och företag. De utbytte idéer med miljöstrateger, markspecialister, geologer, historiker och arkeologer. De bjöd in konstnärer i projektet “DeTox - Clean it up!” som undersökte platsen genom sina olika tillvägagångssätt och kollektiva processer. Resultatet är en serie konstverk och en konstnärlig förstudie, i form av en bok samredigerad av Hanna Lundborg, som belyser obekväma aspekter och svåra utmaningar. Det är inte lätt att städa, “cleaning up”. Och det angår oss alla.

  Rejmyre Art Lab Center for Peripheral Studies är ett långsiktigt, platsbaserat, konstnärligt forskningsprojekt i Rejmyre, Östergötland, grundat år 2009 av Sissi Westerberg och Daniel Peltz.

  Utställningen visas 10/12 2022 – 17/3 2023 på Östergötlands museum, Westmanhallen, Raoul Wallenbergs plats, 582 20 Linköping. För mer information om att hitta dit samt öppettider besök deras hemsida: https://ostergotlandsmuseum.se


julmarknad
 • Julmarknad & Öppet Hus i Rejmyre

 • 2022-12-03 | Engelska magasinet och Konstlabbet, Glasbruksvägen 42, Rejmyre

 • Lördagen den 3 december kl 10-16 Engelska magasinet och Konstlabbet, Glasbruksvägen 42, Rejmyre

  Den 3 december är det julmarknad i Rejmyre! Som en del av julmarknaden håller Rejmyre Art Lab öppet i Engelska magasinet och visar utställningen “Studier i periferin - 13 år bakåt och 100 år framåt” samt bjuder in till öppet hus för Konstlabbets verksamhet.

  Studier i periferin - 13 år bakåt och 100 år framåt Just nu visar vi en utställning i Engelska magasinet. Välkomna att ta del av inblickar och nedslag i konstnärliga forskningsprojekt, embedded installations, material från ensemble residency och alla de projekt och studier som gjorts av både lokala och internationella konstnärer och deltagare genom åren. Mer information om utställningen hittar ni https://www.rejmyreartlab.org/events

  Konstlabbet har Öppet Hus Kom och besök Konstlabbet och se deltagarnas arbete från årets höstlovs-workshop, prova på vår verksamhet och julpyssla tillsammans med oss. Ni hittar oss i Konstlabbets lokal bredvid Engelska Magasinet.

  All verksamhet under dagen är öppet för alla åldrar och är kostnadsfritt, drop-in.

  Varmt välkomna önskar vi på Rejmyre Art Lab och Konstlabbet!


Infinite gestures_eva crocheing
 • Utställning: Studier i periferin - 13 år bakåt och 100 år framåt

 • 2022-11-18 | Engelska magasinet, Rejmyre

 • 18 november, 2022 - 11 februari, 2023

  Rejmyre är en liten bruksort centrerad runt Reijmyre Glasbruk, med en befolkning på cirka 1000 personer. Glasbruket grundades 1810 och fortfarande är i drift. Under 2009 startades en annan verksamhet, Rejmyre Art Lab, på orten som även den arbetade med platsen som utgångspunkt men utifrån ett annat perspektiv. Rejmyre Art Labs Center for Peripheral Studies grundades av Sissi Westerberg och Daniel Peltz för att de ville skapa en plattform för arbete med platsspecifik konst som som utgår från förhållandena på en mindre ort och ett icke-urbant perspektiv; ett centrum i periferin där de själva och andra kunde utvecklas, komma samman och lära sig av varandra och platsen.

  “Vi såg att det fanns en plats för oss att fylla. Genom att skapa en konstnärsdriven experimentell plattform i Rejmyre kunde vi skapa ett utbyte mellan det historiska som Glasmuseet representerar, industrin som glasbruket utgör och det allra senaste inom konst och formområdet som vi har tillgång till genom våra nätverk och positioner som lärare på några av världens ledande konsthögskolor.” Sissi Westerberg

  “Vi startade ​​Rejmyre Art Lab’s Center for Peripheral Studies för att vi ville ha en egen plats där vi kunde samlas med kollegor för att tänka både komplexiteter och i enkelhet och bilda mikrogemenskaper för intensiva studier. Vi hade alla tidigare deltagit i flera internationella residensprogram och workshops. Vi hade också varit både studenter och lärare på ledande internationella konsthögskolor. Vi längtade efter något som saknades i alla dessa miljöer och såg en möjlighet att testa alternativa sätt att göra konst på och arbeta tillsammans som konstnärer här i Rejmyre.” Daniel Peltz

  I utställningen presenteras ett antal nedslag från Rejmyre Art Labs programhistoria från starten 2009 fram till idag. Som besökare får man ta del material av residens och forskningsnoder genom åren där både färdiga verk och processarbeten presenteras och gestaltas genom foto, skulptur, publikationer, videos, skisser med mera. Rejmyre Art Lab har en gedigen process bakom sig, men med ett starkt driv framåt som också får ta plats i utställningen framförallt genom barnens perspektiv på platsen de bor på och genom det pågående konstnärliga forskningsprojekt Att ge och ta tillflykt i Rejmyre.

  Medverkande konstnärer: Sophie Barbasch (US), Mette Colberg Jensen (DK), Sissi Westerberg (SE), Daniel Peltz (SE/US), Kristoffer Tejlgaard (DK), David Larsson (SE), barn och unga som deltog i Konstlabbets höstlovsworkshop 2022, deltagare i KUNO-kursen “Rural Contextual Practice: Everything you want was already here” för masterstudenter från Academy of Fine Arts i Helsingfors, Konstfack University College of Arts Crafts and Design i Stockholm och Vilnius Academy of Fine Arts (hölls i augusti 2022).

  Rejmyre Art Labs syfte är att vara en global samlingsplats för forskning inom platsbaserad, kontextuell samtidskonst och konsthantverk. Vår programverksamhet är sprungen ur en långsiktigt investering i och engagemang ur samhället Rejmyre i Östergötland. Som konstnärsdriven organisation har vårt gemensamma strävan varit att försöka skapa ett post-institutionellt utrymme för undervisning av experimentellt skapande och lärande. En icke-hierarkisk mötesplats för oss själva och andra, där vi kan fortsätta växa, tänka kritiskt och utforska frågor av kollektivt intresse. Härutvecklar vi nya modeller för hur konst och samhälle kan samverka genom självorganiserat, tematiskt skapande. Våra årliga forsknings-noder utgår ifrån det som kommit upp under vår tid tillsammans och följer därav en lös associativ linje från det ena året till det andra.

  Utställningen är öppen alla lördagar kl 11-16 (förutom vid jul och nyår) samt vid bokningar.


 • Release av Rejmyrebladet # 2

 • 2022-10-27 | Engelska magasinet, Rejmyre

 • Välkomna till releasen av andra utgåvan av tidningen Rejmyrebladet!

  Torsdagen den 27/10 kl 17:00-18:00 Engelska magasinet i Rejmyre, Östergötland

  Tidningen är gjord av konstlabbets grupp Redaktionen för 9-12 åringar. Redaktionen är en grupp på 8 barn som tillsammans med pedagoger och inbjudna konstnärer har undersökt Rejmyre som plats, dess historia och samtid. Under hösten 2021 och våren 2022 diskuterade och utforskade gruppen vad en redaktion kan vara. De arbetade utifrån Rejmyre som plats för dem och för andra som en plats för tillflykt i relation till Rejmyre Art Labs pågående forskningsprojekt “En tillflykt i Rejmyre”.

  Vi firar att Rejmyrebladet nu skickas ut till Rejmyreborna genom att Redaktionen bjuder in till release i Engelska magasinet!

  I tidningen får man ta del av gruppens arbete där de tillsammans med inbjudna konstnärer arbetat med fotografi både analog och digital, traditionella trycktekniker, intervjuer, animation, ljud och offentliga konstnärliga arrangemang.

  Välkomna!

  Om Konstlabbet Konstlabbet är en del av rejmyre Art Labs verksamhet som riktar sig till barn och unga i Rejmyre och Brenäs med omnejd. Programmet bygger på tvärvetenskaplig grund och barnen får möta experter från olika områden, både konstnärer och forskare. Genom konst och skapande utforskar vi de frågeställningar som berör platsen. Syftet med verksamheten är att utveckla ny metoder för lärande genom konst och att inkludera barnen som med-forskare i Rejmyre Art Labs projekt.

  Om “Att ge och ta Tillflykt i Rejmyre” I projektet “Att ge och ta Tillflykt i Rejmyre” presenterar konstnären Daniel Peltz ett förslag för en osannolik grupp invånare i Rejmyre; arbetslösa skogsbruks-elefanter från teakskogarna i Myanmar. Peltz arbete skapar kopplingar mellan de arbetslösa elefanter och glasbruksorten Rejmyre, dess historia och framtid. Genom att undersöka elefanternas behov, om de faktisk skulle flytta till Rejmyre, frågar sig konstnären vad vi och andra behöver för att kunna ge och att kunna ta tillflykt.


 • Fika med Rejmyre Art Lab!

 • 2022-10-12 | Engelska Magasinet Rejmyre

 • Välkomna till fika med Rejmyre Art Lab!

  Onsdag 12 oktober kl 12:30 i Konsthallen Engelska magasinet i Rejmyre

  Är du nyfiken på vad som pågår hos oss just nu? Kom och se vad som händer i vår verksamhet och prata med oss om våra framtida planer. Vi bjuder på kaffe och bulle i Engelska magasinet i Rejmyre och håller öppet så länge bullarna räcker!


Tyst kunskap: den skapande handen
 • Finissage - Tyst kunskap: den skapande handen

 • 2022-09-04 | Engelska Magasinet Rejmyre 4 september

 • Välkommen till finissage för utställningen “Tyst kunskap: den skapande handen”

  Söndag 4 september k.l 18-20 Konsthallen Engelska Magasinet i Rejmyre

  Välkomna till Engelska Magasinet i Rejmyre för finissage med samtidskonst, hantverk och tilltugg! Hantverkarens stolthet tolkas i utställningen av åtta progressiva samtida konstnärer. Utställningen är gästkurerad av Rasmus Nossbring, som nyligen tog examen från Konstfack. Innan dess arbetade han på Reijmyre Glasbruk, där han påbörjade sin bana som lärling för över 20 år sedan. Han har nu sammanfört dessa världar och skapat ett finstämt möte mellan sina före arbetskamrater på glasbruket och unga konstnärskollegor som arbetar med konceptuellt samtida konsthantverk.

  De unga samtida konstnärerna har bjudits in att fritt tolka utvalda verk från Reijmyre Glasbruk. Verken de fått i uppgift att utgå från är valda av personer som arbetat eller arbetar på glasbruket. De har valt ut det objekt som de känner sig mest stolta över att ha gjort. Dessa verk, från människor som inte alltid fått möjlighet att ta plats och synas, ställs nu ut och ligger som grund till utställningens tematik. Som regel kommer konstnären till hantverkaren med en förlaga, men i denna utställning är det hantverkaren som bestämt utgångspunkten.


MFA-course site research
 • MFA-workshop

 • 2022-08-09 | Rejmyre

 • In August 2022, Rejmyre Art Lab is hosting the Master level KUNO course, Rural Contextual Practice: Everything you want was already here offered jointly by the the Academy of Fine Arts in Helsinki, Konstfack University College of Arts Crafts and Design in Stockholm and the Vilnius Academy of Fine Arts.

  For more information on KUNO: https://www.kunonetwork.org/

  Everything you want was already here is a two-week intensive, site-responsive course that takes place in Rejmyre. Participants explore issues central to making site-responsive art in rural contexts and create an artwork in response to the site of the course. Group exercises, collective meals, study visits in the area, shared and individual work time as well as evening presentations of participants’ past work are core components of the course. The workshop is funded under the Nordplus/KUNO framework.

  The selected group of 15 participants are from: The Academy of Fine Arts, Helsinki Vilnius Academy of Arts Konstfack University College of Arts, Crafts and Design Trondheim Academy of Fine Art
  Royal Danish Academy of Fine Arts

  Represented departments include: Site & Situation/Time and Space Arts Photography & Media Art Printmaking Painting Fine Arts Craft Spatial Design

  Nationalities represented include: Finnish, Lithuanian, Swedish, Russian, Norwegian, Danish, U.S., Portuguese, Turkish, South African, South Korean

  FACILITATORS

  Daniel Peltz

  Professor of Site and Situation Specific Practice, Department of Time and Space Arts

  Academy of Fine Arts, Helsinki, Finland

  https://www.uniarts.fi/en/units/academy-of-fine-arts/

  Dr. assoc. prof. Vytautas Michelkevičius

  Head of Photography, Animation and Media Art Department and Head of Doctoral Programme in Fine Art, Vilnius Academy of Arts, Lithuania

  https://www.vda.lt/en/

  Vitalij Cerviakov, PhD, artist

  Doctoral Programme in Fine Art, Vilnius Academy of Arts, Lithuania

  Sissi Westerberg

  Senior Lecturer, Smycke & Corpus: Ädellab, Department of Craft

  Konstfack University College of Arts Crafts and Design, Stockholm, Sweden

  https://www.konstfack.se/en/

  David Larsson, visual artist

  Stockholm, Sweden


Att ge och ta tillflykt i Rejmyre
 • Att ge och ta tillflykt i Rejmyre

 • 2022-06-27 | Rejmyre Art Lab - på grusplanen bakom Engelska Magasinet

 • Kom hjälp oss skapa ett framtidsmonument!

  27 juni - 3 juli kl 10.00-16.00 dagligen

  Att ge och ta tillflykt i Rejmyre är ett socialt konstprojekt där allmänheten bjuds in att medverka i en storskalig, rituell bygg-process.

  “Du är redan en del av detta projekt. Varmt välkommen, i vilket tillstånd du än är; skeptisk, nyfiken, deprimerad, glad, tveksam, undrande… du är välkommen!” Daniel Peltz, konstnär och initiativtagare

  SAKER ATT TA MED: dig själv, en vän (om du vill), en skruvdragare (endast om du har en), några barndomsminnen

  Deltagandet tar ca 1 timme, eller så länge man vill.

  Om projektet: Projektet ”Att ge och ta tillflykt i Rejmyre” är initierat av den svensk-amerikanske konstnären Daniel Peltz. Efter flera förseningar, på grund av pandemin, bygglov och annan logistik är nu bygget på väg att bli verklighet. Men för Daniel Peltz är det inte byggnaden som är viktig, utan själva byggprocessen. Tanken är att de som deltar i den ritualiserade byggprocessen ska få möjlighet att öva på att “ge och ta tillflykt”. Istället för ett effektivt byggande, ligger fokus på varje deltagares inre process och upplevelse. Förutom en skruvdragare (om man har en) uppmanas allmänheten att ta med sig ett barndomsminne från en trygg plats. I dialog med koreografen Anna Asplind, har Daniel Peltz utvecklat en ritual för hur byggprocessen ska genomföras, som deltagarna varsamt introduceras till innan de börjar. De som är med i byggprocessen blir på så sätt en del av monumentet och platsens framtid.

  Ytterligare konstnärer som bidrar med konstverk inom projektet: David Larsson, Meri Linna & Anastasiia Sviridenko. I projektets kärngrupp ingår även ett antal lokala konstnärer där Finspångsbaserade Olav Lunde har en nyckelroll.

  Om tillflykt: Daniel Peltz har arbetat med idén sedan 2015, delvis som en respons till den så kallade “flyktingkrisen” då asylsökande från framför allt Syrien och Afganistan huserades i Rejmyre under en period. Grundläggande för Peltz intresse i projektet är att lokalsamhället genom det gemensamma fysiska byggandet har en möjlighet att utveckla sin förmågan att ge och ta tillflykt; en kapacitet som är så viktig att den förtjänar den nivå av investering som storskalig arkitektur innebär. Vi tänker ofta på en fristad eller tillflykt som en plats; en byggnad och flyktingar som människor. Men Peltz utmanar oss att tänka på tillflykt som en sak som vi alla gör och kan (kanske till och med måste) utveckla vår förmåga att göra bättre. En del av Peltz påstående är att Rejmyre är en värdefull plats, en plats som är värd att investera i, som en plats för att överväga samtidens komplexiteter.

  ”Hur blir en bruksort som producerar glas, en bruksort som producerar tillflykt?”

  Om arkitekturen: Paviljongen som vi bygger tillsammans är skapad av den danska arkitekten Kristoffer Tejlgaard, som bland annat ritat Dome of Visions som stod i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, samt flera futuristiska paviljonger för Roskildefestivalen och Folkemødet på Bornholm (den danska motsvarigheten till Almedalsveckan på Gotland). Daniel Peltz stötte på Kristoffer Tejlgaards skapelse “Dome of Visions” i Stockholm redan 2016 när han var gästprofessor inom konstnärlig forskning på Stockholms Konstnärliga Högskola. Den transparenta kupolen var en tillfällig byggnad på Kungliga Tekniska Högskolans campus med syfte att skapa en visionär och inspirerande mötesplats för samtal kring en hållbar framtid. Från september 2015 till december 2017 visades forskningsresultat, innovationer och aktiviteter i form av utställningar, debatter, seminarier och konstnärliga evenemang med över 45000 besökare och 350 kurerade events. Att satsa på ny storskalig arkitektur och extravaganta mötesplatser i storstäder är inget ovanligt. Vi tar för självklart att det är i dessa metropoler som visioner utarbetas och att det är värt att “satsa” på dessa platsers framtid. Daniel Peltz började föreställa sig hur denna typen av arkitektur och dess symbolik skulle påverka en postindustriellt samhälle som Rejmyre, där tilltron till framtiden och känslan av att vara en “värdefull plats” inte är lika självklar. Peltz refererar till byggnaden som en “nödvändigt onödig” arkitektur. Det vill säga; att dess syfte är att byggas, som ett sätt att utmana och omvärdera glesbygdens position i samtidssamhället. Om konstruktionen: Geometrin till paviljongen är en samtida tvist på Buckminster Fullers ikoniska geodesiska dome från 60-talet och består av CNC-utskurna polykarbonat-skivor som deltagare lätt kan montera ihop, utan byggtekniska kunskaper. Konstruktionen är ett experiment där återanvänt material och modern teknik används för att skapa en tropisk klimatzon i form av en passivuppvärmd, transparent kupol. En inre byggnadsvolym i trä med ateljé- och mötesutrymme skall fungera även under vintermånaderna.

  Daniel Peltz https://danielpeltz.cargo.site/ Anna Asplind https://www.annaasplind.se/ Kristoffer Tejlgaard https://www.atelierkristoffertejlgaard.com/ David Larsson https://www.davidlarsson.net/ Meri Linna https://merenlinna.wixsite.com/merilinna Anastasiia Sviridenko https://proartibus.fi/anastasia-sviridenko/

  Projektet genomförs med stöds av: Kulturbryggan, Kulturrådet och Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Rejmyre Art Labs verksamhet har stöd från: Region Östergötland, Kulturrådet och Finspångs kommun.


 • Vernissage; Tyst kunskap: den skapande handen.

 • 2022-05-28 | 18.00-20.00, Engelska Magasinet, Rejmyre Art Lab, Glasbruksvägen 42

 • Till sommarens utställning på Rejmyre Art Lab har Rasmus Nossbring bjudit in 8 progressiva samtida konstnärer att fritt tolka utvalda verk från Reijmyre Glasbruk. Verken de fått i uppgift att utgå från, är valda av människor som arbetat eller arbetar på glasbruket. De har valt ut det objekt som de känner sig mest stolta över att ha gjort. Dessa verk, från människor som oftast inte fått möjlighet att ta plats och synas, ställs nu ut och ligger som grund till utställningens tematik. Som regel kommer konstnären till hantverkaren med en förlaga, men i denna utställning är det hantverkaren som bestämt utgångspunkten.

  Dessa ombytta roller ger både möten som krockar och en möjlighet för samtal som inte kan föras med ord. Bruksorten och staden, hantverket och konsten, arbetaren och akademikern


Art Platform
 • Shared Spaces

 • 2021-09-30 | Stockholm

 • Daniel Peltz presenterar projektet “Refuging in Rejmyre” på Art Platforms seminarium “Shared Spaces” på Konstakademin i Stockholm. Seminariet kretsar kring publik konst och dess roll i samhället. Den dagen som Rejmyre Art Lab deltar sätter fokus på konst och kultur på landsbygden. https://www.artplatform.se/sharedspaces


Process from Konstlabbets Summer Camp 2021
 • Konstlabbet

 • 2021-09-09 | Rejmyre

 • ÄR DU NYFIKEN PÅ KONSTLABBET? VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS 9/9 KL 16-18!

  Vi välkomnar alla som är nyfikna på vår verksamhet att komma till Konstlabbet torsdagen den 9 september. Vi kommer att ha drop-in med möjlighet att prova på olika konstaktiviteter. Vår lokal ligger bredvid Engelska Magasinet. OBS! Ingen föranmälan krävs, men målsman bör närvara.

  OM KONSTLABBET Konstlabbet är en del av Rejmyre Art Lab som riktar sig till barn i låg- och mellanstadieålder i Rejmyre och Brenäs med omnejd. Programmet bygger på en tvärvetenskaplig grund där barnen får möta experter från olika områden, både konstnärer och forskare. Genom konst och skapande utforskar vi de frågeställningar som berör platsen. Syftet med verksamheten är att utveckla nya metoder för lärande genom konst och att inkludera barnen som med-forskare i Rejmyre Art Labs projekt. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.


Nisse Sandström
 • Per Josefsson, Ulf Lundkvist & Nisse Sandström

 • 2021-09-04 | Engelska Magasinet

 • Måleri, skulptur & teckning Engelska Magasinet i Rejmyre 4 september – 5 november Invigning lördagen 4 september kl 13.00 Öppen visning söndagen 5 september kl 13.00 Övriga öppettider onsdagar och lördagar kl 11-16

  Rejmyre Art Lab har äran att visa tre framstående konstnärer från Östergötland. Under hösten intas den vackra utställningslokalen Engelska Magasinet av en lustfylld utställning med måleri, teckning, grafik och skulptur. Ulf Lundkvist är en av Sveriges mest uppskattade serietecknare som påverkat en hel generation med sina uttrycksfulla, underfundiga och mustiga karaktärer. Ulf Lundkvist är mest känd för seriemagasin så som Assar, men arbetar även med måleri och skulptur. I denna utställning får vi möjlighet att lära känna fler sidor av hans konstnärskap. Bland annat visas en serie stora träskulpturer, som inte tidigare visats för allmänheten.

  Per Josefsson har haft en framstående karriär som en av Östergötlands mest mångsidiga konstnärer. Hans praktik spänner mellan måleri, grafik och skulptur och offentlig gestaltning. Per Josefsson har också haft en vital roll för regionens kulturliv som rektor för Norrköpings Konstskola och en initiativtagare till ateljéföreningen KIFIN i Norrköping. Anledningen till att konsthallen Engelska Magasinet i Rejmyre existerar kan vi också tacka Per Josefsson för, då han var med om att starta utställningsverksamhet i lokalen 2007, tillsammans med Nisse Sandström och en grupp lokala eldsjälar.

  Nisse Sandström är framför allt känd som saxofonist och radiopratare. Vi har hört honom vända skivor i sitt eget jazz-program på Sveriges Radio och delat med sig av historier från sin internationella karriär och möten med de allra största inom jazzens värld. Men något som inte alla vet är att Nisse Sandström också är en framstående och uppskattad målare. I Engelska Magasinet får vi ta del av hans färgrika och detaljerade betraktelser av vardagsmotiv och scener från barndomen. Rejmyre Art Lab anordnar sedan 2020 utställningar i Engelska Magasinet. Utställningsverksamheten är en del i Rejmyre Art Labs programverksamhet, som även består av tematiska konstnärliga forskningsprojekt, artist-in-residence-program, platsspecifika konstinstallationer, seminarium, workshops och verksamhet för barn och unga.

  Utställningsverksamheten genomförs med stöd av Statens Kulturråd, Region Östergötland och Finspångs kommun.


Frida Fjellman. photographer: Patrick Miller
 • Frida Fjellman

 • 2021-06-06 | Exhibition in Engelska Magasinet, Rejmyre

 • Rejmyre Art Lab presenterar: Frida Fjellman - samtida glaskonstnär

  Engelska Magasinet i Rejmyre

  Utställningsperiod: 6 juni - 15 aug

  Vernissage: 6 juni kl 14.00

  Öppettider: onsdag - söndag 11-16

  Frida Fjellman är en av Sveriges mest framstående glaskonstnärer. Hennes experimentella, inbjudande och samtidigt utmanande verk har visat över hela världen. Nu i sommar gästar hon Rejmyre Art Lab och vi får chans att se några av hennes mest spektakulära konstverk installerade i Konsthallen Engelska Magasinet i Rejmyre. I utställningen får vi se en serie verk som är en lekfull utveckling av en traditionell kristallkrona. I dessa har Frida experimenterat med färg, form och transparens och skapat maffiga kristall-kluster, som balanserar på gränsen mellan det vulgära och det poetiskt finstämda. Ett annat verk består av en blixt i blått neon som exploderar över en stor svart pöl gjord av glas. En fröjd för ögat, inbjudande för alla åldrar, men också med en ton av allvar och koppling till en mörkare dimension. Frida Fjellman (f.1972) är utbildad på Konstfack vid institutionen för Keramik & Glas. Hennes verk har visats på bland annat Nationalmuseum och Millesgården i Stockholm, Röhsska Museet i Göteborg, Design Miami, Art Basel, Swedish Style Tokyo samt är representerat i otaliga samlingar runt om i världen.

  Konsthallen Engelska Magasinet är en vacker gammal magasinsbyggnad i Rejmyre som en gång i tiden var lager för glasbrukets varor som skulle skickas vidare för export. Den anrika interiören bildare en intressant kontrast till Fridas experimentella verk som lyser upp det mörklagda magasinet. Rejmyre Art Lab anordnar sedan 2020 de årliga sommarutställningarna i Engelska Magasinet med ambitionen att introducera samtida konsthantverk, både som en kontrast och en koppling till den hantverkstradition som Rejmyre står för. Utställningsverksamheten är en del i Rejmyre Art Labs programverksamhet, som i övrigt består av tematiska konstnärliga forskningsprojekt, artist-in-residence-program, plats-specifika konst-installationer, seminarium, workshops och verksamhet för barn och unga.

  Utställningsverksamheten stöds av Statens Kulturråd, Region Östergötland och Finspångs kommun.


Inga Tseranova
 • Det sköra samtalet / The fragile discourse

 • 2021-04-03 | Engelska Magasinet

 • Fyra konsthantverkare som nyligen tagit examen från Konstfack visar arbeten som spänner mellan smyckekonst, video och skulpturala installationer. Kroppen, hantverket och relationen till “det sköra” är återkommande teman, som sammanbinder dessa fyra konstnärskap. Material såsom trä, is, metall, silikon, gräs och hår figurerar som komponenter denna nyskapande, växande utställning, som tar plats hos Rejmyre Art Lab, i Engelska Magasinet i Rejmyre.

  Utställningsperiod: 3 april - 16 maj Öppettider: onsdagar 13.00-18.00 & lördagar 11.00-16.00

  Under Kristi Himmelfärds-helgen (12-16 maj) finns konstnärerna på plats och arbetar vidare på sina installationer i Engelska Magasinet.

  “Hur beroende är jag av min omgivning? Vilka andliga aspekter behöver vi knyta an till? Vad blir kvar när jag försvinner? Vem är kroppen?”

  “Med avstamp i frågor kring mänskliga kollektiv, tidens spår och livets skörhet följer vi upp varandra i en föränderlig utställning: vårt samtal. Det sköra samtalet är en pågående förhandling, en öppen konstnärlig process i förändring. Vi är fyra konstnärer och hantverkare som för samtalet och med avstamp i människans skörhet möts vi i en ständigt pågående, skapande dialog. Med skicklighet låter vi händerna arbeta. Vi sätter inte upp mål; istället följer vi med dit samtalet för oss. Kanske är det inte svar vi söker, utan ytterligare följdfrågor och kommatecken. Vi talar genom händer och material, med ord och eftertanke, i pauserna mellan andetagen. Materialen är lika mycket del i dialogen som vi; samtalet föds här och nu. Under utställningens sista fem dagar finns vi på plats och arbetar i lokalen. Besökaren är välkommen att komma in, delta och för en stund försvinna in i konstens värld med oss. Istället för att enbart se färdiga objekt inbjuds besökaren att ta del av den konstnärliga processen, där den äger rum och se arbetet förändras framför sina ögon. Rummet skiftar; nya objekt tillkommer, förändras och försvinner under samtalets gång.”

  Maja Bakken, Sandra Hiredal, Inga Tsernova, Anna-Kajsa Wikström

  www.samtalet.myportfolio.com


Cecilia Jonsson, The forbidden garden
 • DETOX - Clean it Up! Seminar

 • 2021-02-03 | online

 • View the recording of the seminar: https://drive.google.com/drive/u/2/folders/11TJ3nevKf81LDqOA7cigmkf8ASdcZ7Vh

  What happens when we include artistic investigation as a core competency in remediating a contaminated site? A clean up effort would often begin with consulting experts: soil scientists, geologists, etc. What if we positioned artists as part of this group of expert consultants? What kind of findings does art find? How do these findings alter the act of cleaning up? This seminar gathers artist participants in the “DETOX-Clean it up!” project along with artists, curators and thinkers who have engaged with related projects.

  About the project: For the past three years, Rejmyre Art Lab’s Center for Peripheral Studies has been working on the artistic research project DETOX - Clean it up! Together with a group of Swedish and Nordic artists, we have been conducting an investigation of the contaminated land underneath our feet in Rejmyre. We began by negotiating our position, as official members of the local government’s working group charged with studying, developing and executing a plan to ‘clean up’ this contaminated site. The soil around the glass factory contains pockets of concentrated lead, cadmium and arsenic, by-products of the 200-year-old glass industry in Rejmyre, that are now recognized as toxic materials. The local government inherited the land from the glassworks in 2015, in one of the multiple factory bankruptcy proceedings. In the process, the waste from the historic production processes transferred from the owners of the business to become a public responsibility. We are now the owners of a major environmental problem that the regional government has deemed so toxic that it must be ‘cleaned up’.


  ‘One of the propositions of artistic research is a repositioning of the artists’ role in society, as one who, through the making of artworks, engenders a process of public reflection and the consideration of contemporary complexities. The core work of this project is to think the act of ‘cleaning up.’ We began from an interest in the relationship between this project, i.e. the local government being called on to clean up the toxic waste behind the factory after the company has abandoned the site, and the ways artists and artworks are often called on to ‘clean up’ in the wake of destructive capitalist endeavors. If the directionality of this instrumentalized understanding of art’s work is ‘up’, what might it be to respond to the call to: clean it sideways? We approach what has been deemed ‘waste’ as ‘valuable material’, engaging ourselves as artists in the clean-up process allows us to tap into this latent socio-poetic value. In order to ‘clean it sideways’, we need to account for the potential of this waste, as a resource that allows us to consider who we were, who we are and who we might be becoming.’ – Daniel Peltz, research leader Rejmyre Art Lab’s Center for Peripheral Studies


  SEMINAR SCHEDULE

  Part 1: DETOX- Clean it Up!

  13.00-13.15 introduction to the Detox:Clean it up! project by Rejmyre Art Lab’s Center for Peripheral Studies research director Daniel Peltz 13.15 - 13.30 Cecilia Jonsson (NL/SE), artist, presents her work “The forbidden garden” conducted in Rejmyre 2019-2020 13.30-13.45 Frida Hållander (SE), PhD artist, presents her work “Fabrikens lunga” conducted in Rejmyre 2018-2019. 13.45-14.00 Daniel Peltz (SE/US), artist and Professor of Site and Situation Specific Practices, Finnish Academy of Fine Arts, presents his work “A refuge in Rejmyre”.

  Paus 10 min

  14.10-14.25 HarrieLiveart (FI), artist duo Meri Linna & Saija Kassinen, presents their work “Psyche of the land” conducted in Rejmyre 2018-2019 14.25 - 14.40 Sissi Westerberg, artist and co-founder of Rejmyre Art Lab gives a brief overview of the participants and projects from the three-year exploration. 14.40-15.10 Break-out groups / discussion

  Pause 5 min

  Part 2: Exploring kinships

  15.15-15.35 Vytautas Michelkevicius, curator, Associate Professor of Photography and Media Art at the Vilnius Academy of the Arts and former artistic director of Nida Art Colony discuss Nida’s work in relation to Detox:Clean it up! 15.35-15.55 Per Nilsson, Archaeologist and researcher at Östergötland Museum discusses waste as cultural resource

  Pause 5 min

  16.00-16.20 Caroline Mårtensson, environmental artist discusses her practice

  Part 3 : Closing the space

  16.20-16.45 Taru Elfving, curator and writer, artistic director CAA Contemporary Art Archipelago, Research affiliate Visual Cultures Goldsmiths University of London, respondent


  The seminar is produced in collaboration with Konstfrämjandet Funders: Statens Kulturråd, Nordisk Kulturfond, Kulturkontakt Nord, Finspångs kommun


Exhibition in Engelska Magasinet
 • DeTox - Clean it Up! Exhibition in Engelska Magasinet

 • 2020-09-05 | Engelska Magasinet, Rejmyre

 • DeTox - Clean it Up! Rejmyre Art Lab presenterar forskningsprojektet DeTox – Clean it Up! Engelska Magasinet, Rejmyre Vernissage lördag 5 sept kl 14 Öppet: 5 September – 31 Oktober 2020, lördagar kl 11-16, onsdagar 14-19

  Under de senaste tre åren har Rejmyre Art Lab genomfört det konstnärliga forskningsprojektet DeTox-Clean it Up! Tillsammans med en grupp svenska och internationella konstnärer har vi arbetat parallellt med kommunens arbetsgrupp som fått i uppdrag att hantera frågan om föroreningarna vid Reijmyre Glasbruk. Med platsen som utgångspunkt har konstnärerna utvecklat projekt som relaterar till och undersöker situationen och den historiskt kontaminerade marken. Resultat från konstnärernas undersökningar har under de senaste åren kunnat ses runt omkring Rejmyre i form av plats-specifika konst-installationer. I utställningen i Engelska Magasinet hösten 2020 får du ta del av delar av de projekt som kommit till under det senaste året.

  Deltagande konstnärer: Ulla Ridderberg (SE), Nicolas Cheng (SE/HK), Stine Bidstrup (DK), BOOM! (SE), Ammy Olofsson (SE), Cecilia Jonsson (SE), Saad Hajou (SE/SY), Daniel Peltz (SE) & Kristoffer Tejlgaard (DK), Sissi Westerberg (SE) & Kerstin Ribers (SE)


Den mobila glasugnen Spajsy
 • BOOM! Event 25 juli

 • 2020-07-25 | Engelska Magasinet

 • Engelska Magasinet i Rejmyre Lördag 25/7

  Välkommen till en event-dag i samband med utställningen Fantastiska Femman med glasgruppen BOOM! i Rejmyre

  Kl 13-16: BOOM! blåser glas utomhus i sin mobila glasugn Spajsy

  Kl 14.00: Visning av utställningen samt verket kvinnomaskinen som kommer att demonstreras live av konstnärerna.

  Kl 11-16 Utställning Fantastiska Femman i Engelska Magasinet öppet

  Rejmyre Art Lab och Östergötlands Museum presenterar den kvinnoseparatistiska glasgruppen BOOM! i en retrospektiv utställning i Engelska Magasinet, Rejmyre, under sommaren 2020. Som del i detta kommer BOOM! att vara på plats i Rejmyre 25/7 för att blåsa glas i sin mobila glasugn Spajsy, Med återvunnet glas från platsen kommer de att skapa en jubileumskollektion som speglar deras speciella arbetssätt och samarbete där BOOM! kan ses som ett sjätte konstnärskap i gruppen. Hela processen går att följa som åskådare på plats. KL 14.00 kommer BOOM! att visa sitt verk Kvinnomaskinen som är en del i utställningen Fantastiska Femman. Kvinnomaskinen är en händelsekedja bestående av unika verk från var och en i BOOM!. De individuella glasobjekten och uppfinningarna har allihop sin bestämda uppgift för att kedjan ska bli komplett och fungerande. Evenemanget är öppet för allmänheten. Största delen av evenemanget sker utomhus och vid behov kommer små grupper formas för visning av utställningen samt extrainsatt visning av kvinnomaskinen kommer ske.

  Ingen föranmälan krävs.

  KONTAKT: Hanna Lundborg, curator och verksamhetsledare för Rejmyre Art Lab, 0709-820209 Sissi Westerberg, konstnärlig ledare och medgrundare för Rejmyre Art Lab, 0709-720306


BOOM! Glass Group
 • BOOM! Summer Exhibition Engelska Magasinet Wed-Sun 11-16

 • 2020-06-06 | Engelska Magasinewt

 • Utställningen i Engelska Magasinet är öppen onsdag till söndag kl 11-16, t.o.m. 15 augusti 2020.

  Rejmyre Art Lab och Östergötlands Museum presenterar den kvinnoseparatistiska glasgruppen BOOM! i en retrospektiv utställning i Engelska Magasinet, Rejmyre, under sommaren 2020. Flera av medlemmarna i BOOM! har tidigare varit delaktiga i Rejmyre Art Labs projekt och återvänder nu som samlad grupp för att ge nya perspektiv på vad glaskonst är och kan vara i samtidssamhället.

  I sommarens utställning i Engelska Magasinet presenterar BOOM! stora delar av sin verksamhet från sina hittills fem år som grupp i en blandning av videoverk, installation, text och ljud. Titeln, “Fantastiska femman” anspelar på att BOOM! är inne på femte året som kollektiv, på antalet medlemmar i BOOM! och på FEM som i FEMinist.

  BOOM! startade 2015, utifrån ett behov av att skapa nya arenor för svenskt glas och på jämställda villkor. Sedan starten har de skapat olika typer av diskussionsforum, genomfört utställningar, publika performances, gett ut två publikationer, byggt en mobil glashytta och genomfört ett antal workshops med barn och unga, som fått prova att blåsa glas i den.

  Vi är mycket glada att denna sommar bjuda in BOOM! för att visa sin verksamhet i en sommarutställning i Rejmyre. BOOM! kommer även att arbeta med Rejmyre Art Labs tematiska forskningsfrågor under ett kortare produktions-residency i slutet av juli. Resultat av det arbete kommer även att bli en del av utställningen i Engelska Magasinet.


Saad Hajo
 • Saad Hajo: Part II

 • 2020-04-10 | Engelska Magasinet

 • The artist and cartoonist Saad Hajo is presenting a new video animation in Engelska Magasinet as part of the project “Detox-Clean it up!” which uses the contaminated grounds behind the glass factory as its starting point. Opening Friday 10 April at 14.00

  Saad Hajo lives in Norrköping, born1968 in Damaskus and one of Swedens most prominent cartoonists. This is the second step on involving Saad Hajo in the project “Detox-Clean it up!” which started in 2018 and has involved over 20 artists so far.

  Exhibition period: 10 April -24 May Hours: by appointment


Saad Hajo
 • Saad Hajo: Part I

 • 2019-12-07 | Reijmyre Glasbruk

 • Välkommen till en presentation av Saad Hajos konstnärskap i glashyttan på Reijmyre Glasbruk Lördag 7 dec kl 14.00

  Saad Hajo är bosatt i Norrköping, född 1968 i Damaskus och en av Sveriges främsta satirtecknare.

  Mitt projekt bygger på att undersöka konflikten mellan gott och ont, konstruktiva och destruktiva krafter och människans roll i den kampen. De som planterar skogar i den ena sidan och de som hugger träd i den andra. Människan lämnar alltid bakom sig rester som kan tyvärr vara farliga för miljön och som hotar livet på jorden, hotar människolivet och dess existens! Min roll som satirtecknare är att markera problemen och överdriva när jag illustrerar dem med en hel del fantasi för att lyckas nå betraktarens skratt och djupa tankar! -Saad Hajo

  Utställningen pågår 7-20 dec Öppettider: mån-fre 10-14.30


Frida Hållander, Fabrikens Lunga, Rejmyre Antik
 • Konst i Höstrusk

 • 2019-11-02 | Rejmyre

 • Konstnärer i trakterna runt Rejmyre öppnar sina ateljéer. Rejmyre Art Lab visar verk av Tilda Dalunde, Frida Hållander & Kerstin Ribers. länk till karta

  PLATSER OCH DELTAGARE

  Kalbo: Galleri Skatan: Kerstin Hedman, Nisse Sandström, Åsa Larsson

  Rejmyre: Linda Maasing, Michael Maasing, Mari Juslin, Irina Shujski Rejmyre Art Lab: Tilda Dalunde (utomhus, från kl 18.00), Frida Hållander (Rejmyre Antik kl 11-16) & Kerstin Ribers (Rejmyre Turistinformation kl 11-16)

  Ripperstorp: Skansens Krukmakeri, Kerstin Danielsson, Per Josefsson

  Lämmetorp: Monica Andersson, Jessica JPM Concreate och Margret Mattsson


Tilda Dalunde, Längtan efter tryggheten i det omöjliga
 • Light installation by Tilda Dalunde

 • 2019-09-27 | Rejmyre

 • Tilda Dalundes verk är en del av det tre-åriga konstnärliga forskningsprojektet “DeTox - Clean it up!” där Rejmyre Art Lab bjudit in en grupp konstnärer att arbeta utifrån situationen med 200 år av föroreningar bakom Reijmyre Glasbruk. Ljuskonstverk är placerat innanför det avspärrade området, där marken är förorenad och kan ses genom staketet när skymningen kommer.

  “Förbjudna platser finns i många sagor. Det kan vara en grotta full av guld, ett palats där borden ständigt dignar av mat eller ett träsk som en gång var ett slagfält och som nu är fullt av de fallnas irrande själar. Regeln på sådana platser är alltid densamma: Du får inte röra vid, eller äta, någonting. Om du bryter mot regeln kan du förvandlas till sten, glömma bort vem du är eller drabbas av en evig förbannelse. När jag ställdes inför den avspärrade platsen bakom glasbruket fick jag en känsla av att befinna mig i en av dessa sagor. Träden såg så fridfulla ut, glasbitarna på marken glittrade som en förlorad skatt, fjärilar flög genom maskorna i metallnätet som spärrade av området - för dem var det inte en gräns. Men ändå fanns det något där, något osynligt som kunde skada mig om jag bröt mot sagans regel om att inte röra vid någonting. Det märkliga är förstås varför sådana platser alltid får en att längta. Är det så enkelt som att vilja ha något som man inte kan få. Ibland blir världen obehagligt påtaglig, oftast när den innebär ett hot. Ibland är världen så svårnådd att vi inte ens inser att hotet kommer från oss själva. Kanske handlar längtan snarare om att slippa förstå. En längtan efter den sortens oskyldiga magi som finns i sagorna, där det inte behövs förklaringar och där det som hotar oss inte är vårt eget fel.” - Tilda Dalunde


Mattias Hofvendahl
 • Östgötadagarna

 • 2019-09-07 | Rejmyre

 • ÖSTGÖTADAGARNA i REJMYRE Lördag 7 sept 

  Ljud-Workshop med Mattias Hofvendahl och guidad visning av Rejmyre Art Labs konstinstallationer

  OBS! SISTA CHANSEN ATT SE KONSTVERKEN INNAN UTSTÄLLNINGEN PLOCKAS NED

  PROGRAM LÖRDAG 7 SEPT

  10.00-15.00 Glasblåsning på Reijmyre Glasbruk  

  12.00 Guidad visning i hyttan 

  14.00 Guidad visning av konst-installationerna med Rejmyre Art Lab (samling vid Rejmyre Art Labs forskningscenter mitt emot Turistbyrån)

  15.00 Ljud-workshop i glashyttan för alla åldrar med Mattias Hofvendahl 

  Som en del i projektet DeTox - Clean it up! har en första grupp konstnärer utgått ifrån situationen med 200 år av föroreningar bakom Reijmyre Glasbruk. Resultatet av deras efterforskningar och reaktioner visas som plats-specifika konstinstallationer i Rejmyre 29/6 - 8/9 2019.

  Utställare 2019: Hasti Radpour (IR/SE), Mattias Hofvendahl (SE), Frida Hållander (SE), Harrie Liveart - Meri Linna & Saija Kassinen (FI), Sissi Westerberg (SE), Kerstin Ribers (SE), Daniel Peltz (US/SE) & Kristoffer Tejlgaard (DK)


Retention by Erna E Skúladóttir & Karin Blomgren
 • Sumer Event

 • 2019-07-27 | Rejmyre

 • Rejmyre Art Labs Sommar Event Lördag 27 juli kl 14-16

  Pressvising och möjlighet att intervjua konstnärerna på fredag 26 juli. Tid: enligt överenskommelse tel: 0709-720306

  PROGRAM Lördag 27 juli 14.00 Introduktion av Annika Björkman från Konstnärsnämnden/IASPIS och presentation av ny installation av Erna E Skúladóttir & Karin Blomgren (Vi samlas vid Rejmyre Art Labs forskningscenter, mitt emot Turistinformationen) 14.15 Guidad visning av Rejmyre Art Lab´s konst-installationer 14.30 Live-musik med Kristoffer Berg i Folkets Hus 15.00 Performance med Daniel Peltz och Ioan Jucan i Folkets Hus

  Evenemanget är gratis

  INSTALLATION: “Retention” Konstnärerna Erna E Skúladóttir (IS) och Karin Blomgren (SE/NO) har arbetat tillsammans under flera år med plats-specifika installationer. Deras storskaliga och skulpturala verk inkorporerar material, information och impulser från lokal natur, historia och arkitektu. Tillsammans har de skapat installationer för KRAFT, Bergen; Parcours Céramique Carougeois International Biennial, Switzerland och nu senast för Kunsthall Stavanger. Erna E. Skúladóttir och Karin Blomgren studerade samtidigt vid Bergen Academy of Art and Design, där de tog magisterexamen 2014. Duon har spenderat den senaste månaden i Rejmyre och visar nu första steget av sitt projekt inom ramen för Rejmyre Art Labs forskningsprojekt DeTox – Clean it up! som utgår ifrån de historiska föroreningarna vid Reijmyre Glasbruk.

  “Giftiga ämnen som ända fram till sjuttiotalet dumpades bakom Rejmyre glasbruk, sipprar ut i våtmarken nedanför. I alla år har våtmarken hindrat ex. bly och arsenik från att nå sjön Hunn, Rejmyres vattentäkt. Växter kan ta upp gifter i rot, stjälk och blad. Sedimentering, sand och vegetation bidrar till filtreringen och likt en tvättsvamp suger det sanka området upp föroreningarna. Men vad händer om klimatet förändras? Om somrarna blir längre och torrare eller om höstar och vintrar bli väldigt mycket blötare? Vi kan se framför oss en framtid där förändrade förutsättningar kan få denna “tvättsvamp” att släppa ifrån sig sina gifter och på så sätt bli ett hot mot dricksvattnet. I arbetet “Retention” samlas regnvatten upp, leds vidare och används till att måla verket. En del av föroreningen bakom fabriken är tungmetaller som var viktiga för att få fram färger som rött, grönt och blått i glaset.”

  PERFROMANCE: “Not for export - as place, as time, as performed philosophy” Daniel Peltz (US/SE) och Ioana Jucan (RO/US) berättar historien om hur en hjord burmesiska elefanter hamnade i Rejmyre. Var med om en performance som väver samman framtid, historia och fiktion med hjälp av video inspelad i Rejmyre, föremål som upphittats på botten av sjön Hunn och förslag till en ny futuristisk paviljong för den förorenade våtmarken bakom Reijmyre Glasbruk. Performancet börjar kl 15.00 i Folkets Hus och pågår i 45 minuter, efterföljt av frågestund.

  “Daniel Peltz (US/SE) and Ioana Jucan (RO/US) present a lecture performance composed of miniature sculptures, live-animation, video projections and participatory moments. Together they offer a multi-layered narrative exploring how, within the context of a small factory town turned industrial tourist destination, we might craft a thing, a place, a way of being that is Not for Export. Peltz and Jucan have presented previous versions of this performance at Färgfabriken in Stockholm, the Norrköping Konstmuseum and at the 2019 Performance Philosophy Biennial in Amsterdam. We are happy to present this performance for the first time in Rejmyre. At the center of the performance is a proposal for A Refuge in Rejmyre, a participatory architectural proposal designed to give refuge to, and take refuge in, a small community of unemployed logging elephants from Myanmar. The first stage of this building process is scheduled for the culmination of the DeTox - Clean it up! project in summer 2020.”

  MUSIK OCH TILLTUGG Kristoffer Berg (f. 1993) är sångare och gitarrist som är uppvuxen i Rejmyre med en bred repertoar och fantastisk röst. I samband med musikstunden serverar vi tilltugg och förfriskningar.

  ÖVRIGA UTSTÄLLARE Hasti Radpour (IR/SE), Mattias Hofvendahl (SE), Frida Hållander (SE), Harrie Liveart - Meri Linna & Saija Kassinen (FI), Sissi Westerberg (SE), Kerstin Ribers (SE), Daniel Peltz (US/SE) & Kristoffer Tejlgaard (DK)

  Rejmyre Art Lab erhåller stöd från: Statens Kulturråd, Kulturkontakt Nord, Nordisk Kulturfond, Finspångs kommun & Folkuniversitetet

  Erna Skúladóttirs och Karin Blomgrens projekt har stöd från: Nordic-baltic mobility program, Bergen commune, Icelandic artists’ salary fund, Muggur – SÍM Association of Icelandic artists & Norske Billedkunstneres Vederlagsfond

  Information: tel: 0709-720306 mail: info@rejmyreartlab.org


AIR dinner in Kalbo
 • Meet the artists

 • 2019-07-05 | Kalbo

 • fredag 5 juli kl 17.00 - 19.00 Träffa konstnärerna!

  Rejmyre Art Lab bjuder in till mingel, middag och diskussion med de Nordiska konstnärer som deltar i årets Ensemble Residency. Tag med något till grillen, så fixar vi resten.

  Under en vecka samlas Nordiska konstnärer i Rejmyre för att delta i “DeTox - Clean it up!”, ett konstnärligt forskningsprojekt som utgår ifrån föroreningarna vid Reijmyre Glasbruk. Detta är en chans att träffa dem som kommer skapa nya konstverk till Rejmyre sommaren 2020 och höra vad de planerar.

  Plats: Rejmyre Art Lab artist-in.residence, Kalbovägen 121, 61272 Rejmyre O.S.A. till info@rejmyreartlab.org alt. 0709-720306

  Deltagande konstnärer: Cecilia Jonsson (SE/NO), Erna E Skúladóttir (IS), Karin Blomgren (SE/NO), Stine Bidstrup (DK), Tilda Dalunde (SE), Nicholas Cheng (SE/HK), Ulla Ridderberg (SE), Saad Hajo (SE/SY), Sissi Westererbg (SE), Daniel Peltz (SE/US)

https://www.facebook.com/events/393635444831816/

Harrie Liveart
 • Detox - Clean it up!

 • 2019-06-29 | Rejmyre

 • Nordic Ensemble Plats-specifika installationer

  INVIGNING Lördag 29/6 kl 14.00

  Guidad visning av konstverken, specialkomponerad musik av Kenny Dolk Karlsson, presentationer av utställarna och introduktion av årets nya artist-in-residence. Vi bjuder på fika!

  Som en del i projektet DeTox - Clean it up! har en första grupp konstnärer utgått ifrån utifrån situationen med 200 år av föroreningar bakom Reijmyre Glasbruk. Resultatet av deras efterforskningar och reaktioner visas som plats-specifika konstinstallationer i Rejmyre 29/6 - 8/9 2019. Hämta karta som guidar dig till verken i Turistinformationen!

  Platser för konstverken: Rejmyre Turistbyrå (öppet alla dagar 11-16) Rejmyre Art Lab Research Center (öppet alla dagar 11-16) Remyre Antik (öppet tis-sön 11-16) Reijmyre Glasbruk (öppet mån-fre 10-14.30) Gången (öppet tis-sön 11-16)

  Utställare: Hasti Radpour (IR/SE), Mattias Hofvendahl (SE), Frida Hållander (SE), Harrie Liveart - Meri Linna & Saija Kassinen (FI), Sissi Westerberg (SE), Kerstin Ribers (SE), Daniel Peltz (US/SE) & Kristoffer Tejlgaard (DK)

  Artist-in-residence: Cecilia Jonsson (SE/NO), Erna E Skúladóttir (IS), Karin Blomgren (SE/NO), Stine Bidstrup (DK), Tilda Dalunde (SE), Nicholas Cheng (HK/SE), Ulla Ridderberg (SE)

  Projektet stöds av: Statens Kulturråd, Kulturkontakt Nord, Nordisk Kulturfond, Finspångs kommun & Folkuniversitetet

https://www.facebook.com/events/2284077765013918/

Mattias Hofvendahl
 • Sound - Glasets Dag

 • 2019-05-04 | Rejmyre

 • LJUD SOM MATERIAL En workshop i samband med Glasets Dag i Rejmyre Lördag 4 Maj kl 12.00

  Var med och delta i en experimentell workshop omkring ljud och material. Vi undersöker vad som händer med ljud när det spelas upp genom olika typer av material med hjälp av kontakthögtalare. Vi upplever tillsammans hur ljudet förändras och hur det kan blir fysiskt närvarande genom de vibrationer som det skapar i mötet med material som glas, metall och trä.

  Workshopen är öppen för barn och vuxna i alla åldrar. Barn under 7 år bör medföljas av en vuxen. Ingen föranmälan krävs. Workshopen pågår ca 1 timme.

  Mattias Hofvendahl är ljud- och videokonstnär bosatt i Linköping. Han är en av årets konstnärer i Rejmyre Art Labs projekt ”DeTox Clean it up!” som utgår ifrån föroreningarna vid Reijmyre Glasbruk. I sina projekt utgår han från materials inneboende egenskaper och undersöker hur ljud genom förändringar, sönderbrytningar och återuppbyggnad kan förkroppsligas och gestalta en materiell identitet. Resultatet av Mattias research i Rejmyre kommer att presenteras i form av en ljudinstallation som invigs den 29 juli.

https://www.facebook.com/events/348389669140411/

Fabrikens Lunga
 • Fabrikens Lunga

 • 2018-12-08 | Rejmyre Art Labs Center for Peripheral Studies

 • Fabrikens lunga Död; lunga; hand & om löftet

  Vernissage lör 8 dec kl 14.30 Följt av ett publikt samtal mellan Frida Hållander och konstnären Ingela Johansson

  Fabrikens lunga. Död; lunga; hand & om löftet är en utställning av konsthantverkaren Frida Hållander som utforskar Rejmyre Glasbruks 208-åriga. Hållander studerar deponin, tillsammans med övriga deltagare i det konstnärliga forskningsprojektet DeTox – Clean it up!, utifrån den Miljötekniska markutredningen från 2016 som visar att: ”Vuxna och barn som vistas på bruksområdet, gräver i jorden vid ej hårdgjorda ytor eller kanske letar igenom avfallshögar efter kasserade glasprodukter, riskerar utsättas för högre föroreningshalter än de lågrisknivåer som generellt eftersträvas”.

  I sitt arbete med deponin har Hållander riktat sitt fokus mot lungan. Lungan är en del av den mänskliga kroppen – den arbetande lungan. Men lungan kan också metaforiskt stå för fabriken i samhällskroppen, som en metafor för hu rett samhälle är inrättat: dess ekonomi och dess välfärd.

  Hållander anknyter också till en privat berättelse. Hållanders farfar arbetade senare delen av sitt yrkesliv på Limmared glasbruk i Västergötland, efter att tidigare ha arbetat inom textilindustrin. Han dog i lungsjukdomen emfysem, vilket troligen var arbetsrelaterat. Orsaken kan ha varit var glasbrukets sot, kanske dammet från spolmaskinen i textilindustrin, eller andra omständigheter – det är inget som är utrett eller bekräftat. Det som dock kan konstateras är hur materia och stoff sätter sig i kroppar; i lungor. Produktioner får konsekvenser för den mänskliga kroppen – och för vår gemensamma miljö. Här och nu, där och då och in i framtiden. Fabrikens mångåriga deponeringar och de privata berättelserna synliggör därför hur ett flertaliga kraftmätningar är sammanlänkande och att omhändertagandet av kropp och natur hör ihop.

  Genom tecknandet på silkespapperets skörhet, sprödhet och sårbarhet vill Hållander återkoppla till det material som lindas runt varje glasföremål inför transport till konsumenterna – vilket också står i relation till de händer som gör: den hand och den lunga som blåser, till de glasbinderskorna, inlinderskorna och packarna som sveper och ombesörjer glaset. På silkespapperet skildras deponin genom berättelser om kärlek och kamp. På silkespapperet finns även citat och textfragment från ytterligare en vetenskaplig studie från 1981: Mortality in the Swedish glassworks industry av Gun Wingren and Olav Axelson som visar att koncentrationen av mangan, men också krom, nickel, koppar och i viss utsträckning bly och arsenik, återfanns hos glasblåsare och indikerade på ökad risk för cancer och för hjärt- och kärlsjukdomar.

  I tecknandet på silkespapperet återvänder Hållander också till Svenska fabriksarbetareförbundet avdelning 376 – Rejmyre där hon genom att följa det nedtecknade i skrifter och i arkiv uppmanas till att återvända till kampen. Ett historiskt material, ett standar, som visar en organisering i Rejmyre med början 1919; ett standar som nu ligger i arkivet bland osyrat silkespapperet för att bevaras in i framtiden. Standaret och silkespapperet utgör ett material som ställer fler frågor. Hur ska en organisering för ett gemensamt ansvar för våra gemensamma lungor, händer och natur ta form? Hur kan vi inrätta ett löfte om att ombesörja vår gemensamma värld?

  Utställningen har öppet tis-lör kl 11.00-15.00, 8-20 dec 2018 Öppet enligt överenskommelse 2 jan-3 feb 2019

  http://www.fridahallander.se/


Out of mind out of sight by Hasti Radpour
 • Hasti Radpour - Out of mind out of sight

 • 2018-09-01 | Rejmyre

 • Under de närmaste tre åren genomför Rejmyre Art Lab det konstnärliga forskningsprojektet DeTox-Clean it up! där vi bjuder in svenska och internationella konstnärer att arbeta utifrån föroreningarna vid Reijmyre Glasbruk. Med platsen som utgångspunkt utvecklar deltagarna nya projekt som genomförs i Rejmyre. Hasti Radpour är en av de första konstnärerna som deltar i projektet.

  Öppettider: (t.o.m. 2/11) mån-fre 10-16, lör 11-15

  Öppettider: (3/11-2/12) lör 11-15

  Invigning 1 september kl 14.00

  Fredrik Franzén från Finspångs kommun inviger konstverket. I samband med invigningen håller Aldís Ellertsdóttir Hoff ett publikt samtal med konstnären Hasti Radpour där vi får veta mer om konstverket och processen under projektet. Det är också premiär för första delen av dokumentären om projektet DeTox-Clean it up! av filmaren Kenny Karlsson från Rejmyre.

  “Mitt verk består av en överdimensionerad slangbella, redo att skjuta iväg en stor glasklump. Inspirationen till verket föddes då jag lyssnade på Sara Erjeby, en av forskarna som gjort markprover och en förstudie av föroreningarna i Rejmyre. Hon talade om olika lösningar för att hantera den förorenade marken. Bland dem fanns två lösningar som jag intresserade mig för. Den ena var att täcka över den förgiftade marken och det andra var att skicka avfallet till ett annat ort där det kan tas om hand på rätt sätt. De lösningarna väckte frågor och funderingar hos mig. Är det så att om vi inte ser problemet eller om vi skickar det vidare till någon annan så är det inte längre vårt ansvar. Lyfts tyngden från våra axlar? Räcker det att inte se problemet? Känns det bättre när det är lång ifrån oss? Då kom jag att tänka på denna mening: Out of sight, out of mind!”

  Hasti Radpor är bosatt i Linköping och har en magisterexamen från Iranian Art Academy i Teheran.

  Rejmyre Art Lab är en av 20 konstföreningar i Sveriges som deltar i riksförbundet Sveriges Konstföreningar landsomfattande projekt Konsten att mötas som ger konstföreningarna möjlighet att möta och ställa ut nyanlända och utlandsfödda konstnärer. Sveriges Konstföreningar vill med ”Konsten att mötas” skapa nya spännande möten och kreativa samarbetsprocesser och samtidigt underlätta för nyanlända konstnärer att komma in på den svenska konstscenen. Konstföreningarna är en viktig del av civilsamhället och som många andra ideella föreningar har de en betydelsefull funktion när det gäller att skapa integration och att arbeta med att förändra normer och attityder i samhället på ett inkluderande sätt. Samtidigt som konstföreningarna får möjlighet att presentera intressanta och inspirerande konstnärskap som kan öppna upp föreningarna för nya målgrupper och konstintresserade. ”Konsten att mötas” genomförs i samverkan med, KRO/KLYS och deras pågående projekt ”Konsten att delta: bild och form” som verkar för att etablera ett nationellt nätverk och ett mentorskapsprogram för utlandsfödda kulturskapare som är boende eller vistas i Sverige, och studieförbundet Sensus. Projektet finansieras av PostkodStiftelsen.

  Hasti Radpours medverkan finansieras av projektet Konsten att mötas genom Sveriges Konstföreningar och Postkodstiftelsen

  Projektet stöds av Kulturrådet, Finspångs kommun, Region Östergötland och Folkuniversitetet.


Workshop at Norrköping Art Museum
 • On Site - Workshop

 • 2018-06-30 | Norrköpings konstmuseum & Rejmyre

 • Under två dagar samlas vi för att utforska termen plats-beroende konst genom vår egen praktik, med Rejmyre som utgångspunkt.

  Tider:

  Lördag 31 juni kl 10-16 på Norrköpings Konstmuseum

  Söndag 1 juli kl 10 - 16 i Rejmyre

  Anälan är öppen för bild- och formkonstnärer från alla discipliner. Regionala konstnärer från Östergötland deltar utan kostnad. Kontakta oss för mer information och anmälan!


DeTox - Mixed soil behind the glass factory
 • DeTox

 • 2018-05-05 | Rejmyre

 • Välkommen till en diskussion kring saneringen av den förorenade marken vid glasbruket och en introduktion av det konstnärliga forskningsprojektet DeTox – Clean it up! Lördag 5 maj kl 12.00 under Glasets Dag i Rejmyre.

  Inbjuden till diskussionen är bland annat Sara Erjeby (Fil mag markvetenskap) från WSP som ansvarat för den miljöundersökning som utförts hittills.

  Lördagen 5:e maj är startskottet för projektet, då vi bjuder in till diskussion i lokalen där mässingsbruket tidigare hade sin butik i Rejmyre. Vi ses kl 12.00

  Under de närmaste tre åren genomför Rejmyre Art Lab det projektet DeTox-Clean it up! Tillsammans med en grupp svenska och internationella konstnärer kommer vi att arbeta med ett fristående projekt, parallellt med kommunens arbetsgrupp som fått i uppdrag att hantera frågan om föroreningarna vid Reijmyre Glasbruk. Med platsen som utgångspunkt kommer vi att utveckla projekt som relaterar till situationen. Resultaten kommer att visas i form av plats-specifika konst-installationer i Rejmyre.

  Årets deltagare är: Meri Linna & Saija Kassinen från performance-duon Harrie Liveart (FI), Mattias Hofvendahl (SE), Frida Hållander (SE), Maddie Leach (NZ), Hasti Radpour (SE/IR), Daniel Peltz (SE) & Kristoffer Tejlgaard (DK), Sissi Westerberg (SE)


Seeking an Anything from an uncertain time in the ruins of Rejmyres future, Daniel Peltz
 • Performing Labour

 • 2018-04-07 | Norrköping, Sweden

 • Utställningen på Norrköpings Konstmuseum curerad av Helena Scragg och utformad i nära samarbete med Daniel Peltz som drivit det konstnärliga forskningsprojektet Performing Labour, där 13 konstnärer gick in i rollen som “gästarbetare” på Reijmyre Glasbruk, med uppgift att göra produkter om och genom arbete. Utställningen visar verk av Daniel Peltz, David Larsson och Sissi Westerberg.


a refuge in Rejmyre, Daniel Peltz 2017-18 [architectural proposal by Atelier Kristoffer Tejlgaard]
 • Making refuge

 • 2018-04-04 | Norrköpings konstmuseum

 • Skribenter, bild- och formkonstnärer skribenter inbjuds till en workshop med Ioana Jucan och Daniel Peltz i samband med utställningen Performing Labour. Workshopen skapar en möjlighet för dig att kritiskt och kreativt tänka kring “konsten att erbjuda och ta skydd”.

  Begreppet “tillflykt” knyter här an till flyktingarnas situation i vårt samhälle. Det är också möjligt att tänka på ordet ”tillflykt” i relation till konstens och formområdets socio-ekonomiskt pressade situation och behov av skydd. Som deltagare kommer du att få ta del av nya sätt att förhålla dig till begreppet ”tillflykt”. För att undvika att fastna i abstrakta och vedertagna föreställningar kommer Ioana Jucan och Daniel Peltz därför att introducera dig till begreppet ”performancefilosofi”. Under era tre timmar tillsammans undersöker ni gemensamt vikten av att vägra förenkling och att omfamna historiens mångfald.